Adevărul despre mămăliga românească! Care este secretul ascuns în spatele celui mai adorat preparat de la noi din țară

Mămpliga este unul dintre cele mai adorate preparate din România, iar pentru turiștii care aleg să ne viziteze frumoasa țară, aceasta a devenit un adevărat simbol al bucătărie tradiționale. Află care este secretul acestui preparat și cum a ajuns să fie atât de îndrăgit la noi în țară.

06 feb. 2024, 09:54
Adevărul despre mămăliga românească! Care este secretul ascuns în spatele celui mai adorat preparat de la noi din țară
Adevărul despre mămăliga românească! Care este secretul ascuns în spatele celui mai adorat preparat de la noi din țară

Mămăliga, un fel de mâncare apreciat atât în România cât și în Italia, își trage originile din timpurile lui Cristofor Columb. Astăzi, mămăliga este unul dintre preparatele cele mai cunoscute în România și în Italia, unde este cunoscută sub numele de polenta.

Deși istoricii specializați în gastronomie menționează că romanii serveau o variantă mai moale a mămăligii, preparată din speltă măcinată și gătită, versiunea modernă a acestui preparat drag își are rădăcinile peste Oceanul Atlantic, în America, conform CNN.

Citește și: Mămăliga cu brânză și smântână, despre care dr. Stroescu spune că e „ipsos pe oase”, deliciul tradițional românesc recomandată de Mihaela Bilic într-o zi de iarnă: „Ce poate fi mai curat și mai gustos?”

Totul a început atunci când Cristofor Columb a introdus culturile de porumb în Europa, un ingredient considerat „exotic” înainte de 1492. Potrivit bucătarului și istoricului culinar Amedeo Sandri, porumbul a fost ulterior adus în Italia de către misionarii care se întorceau din America și s-au stabilit în regiunea Friuli.

Cultivarea pe scară largă a porumbului a început în secolul al XVII-lea, în regiunile Veneto și Lombardia, înlocuind treptat culturile tradiționale și ducând la o revoluție agricolă.

„Fermierii au realizat că porumbul dă un randament mai mare și are un ciclu mai mic de cultivare în comparație cu meiul, secara și grâul, dar și că oferă suficientă forță pentru a lucra pământurile. Însă existau anumite efecte secundare serioase ale acestei diete bazate pe mămăligă”, a spus Sandri.

Se pare că cei care consumau în exces preparatul ajungeau să dezvolte o boală numită pelagra, cauzată de o lipsă de vitamina B3.

Însă, odată cu trecerea timpului, specialiștii au descoperit că dacă se consumă moderat, mămăliga poate avea și beneficii: nu conține gluten, se digeră ușor și are puține calorii.

Mămăliga cu brânză și slănină afumată

Îți arătăm mai jos cum să prepari o mămăligă cu brânză rapid și pe placul tuturor.

Ingrediente:

  • 200 g făină de mălai
  • 1,2 l apă
  • 15 g de sare(1 linguriță cu vârf)
  • 200 g slănină afumată
  • 500 g brânză de burduf
  • 500 g cârnați de casă
  • 3-4 ouă, în funcție de diametrul oalei în care o veți pune la cuptor

Tăiem slănina cuburi mici, apoi  o punem într-o tigaie și o prăjim până lasă puțină grăsime. Ulterior adăugăm cârnatul tăiat felii și prăjim până când slănina se face mai aurie, iar cârnatul își lasă grăsimea și el. Ulterior punem apa cu sarea la fiert într-o oală, iar mai apoi adăugăm și mălaiul. Fierbem pentru 15 minute la foc mic, amestecând continuu pentru a nu se face cocoloașe. Într-o cratiță punem jumătate din cantitatea de jumere cu cârnați, jumătate din cantitatea de brânză de burduf peste care punem și jumătate din mămăliguță. Repetăm încă o dată această operație. Punem la cuptor pentru 20 de minute până se gătesc ouăle. Apoi scoatem și servim.

Citește și: Nu mai fierbe mămăliga în apă! Trucul simplu care o face cremoasă şi gustoasă