Adevărul despre tulpina Omicron. Cât de puternică este, de fapt, faţă de celelalte varinate ale coronavirusului STUDIU

Potrivit unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă japonezi, varianta Omicron supravieţuieşte mai mult timp pe plastic şi piele decât variantele anterioare ale coronavirusului.

25 ian. 2022, 17:46
Adevărul despre tulpina Omicron. Cât de puternică este, de fapt, faţă de celelalte varinate ale coronavirusului STUDIU

Adevărul despre tulpina Omicron. Cercetătorii japonezi au descoperit că Omicron rezistă mai mult timp pe suprafeţele din plastis şi pe piele decât celelalte tulpini ale coronavirusului.

Adevărul despre tulpina Omicron. Cât de puternică este faţă de celelalte varinate ale coronavirusului

Potrivit specialiştilor, Omicron ar putut să înlocuiască Delta ca variantă dominantă şi să se răspândească mai rapid datorită faptului că rezistă mai mult timp pe suprafeţele din plastic şi pe piele.

Citeşte şi Avalanşă de cereri de testare COVID-19 în Bucureşti. Ce procedură trebuie să urmeze cei care vor să se testeze

Cercetătorii japonezi au descoperit în urma testelor efectuate în laborator că pe suprafeţele din plastic, timpii medii de supravieţuire ai tulpinii originale şi ale variantelor Alpha, Beta, Gamma şi Delta au fost de 56 de ore, 191,3 ore, 156,6 ore, 59,3 ore şi, respectiv, 114 ore, în comparaţie cu 193,5 ore pentru Omicron.

Pe mostrele de piele de la cadavre, timpul mediu de supravieţuire a virusului a fost de 8,6 ore pentru versiunea originală, 19,6 ore pentru Alpha, 19,1 ore pentru Beta, 11,0 ore Gamma, 16,8 ore pentru Delta şi 21,1 ore pentru Omicron.

Pe piele, toate variantele au fost complet inactivate de 15 secunde de expunere la dezinfectanţi pentru mâini pe bază de alcool. „Prin urmare”, concluzionează cercetătorii, „este foarte recomandat ca în prezent infecţia să fie controlată prin (igiena mâinilor) folosirea de dezinfectanţi… aşa cum a propus Organizaţia Mondială a Sănătăţii”.

Noul studiu al oamenilor de ştiinţă japonezi arată că testarea nazală este cea mai bună pentru teste rapide antigen. S-a constatat că din 115 voluntari cu teste PCR pozitive, testele din salivă au depistat cu aproape 40% mai puţine cazuri decât cele nazale.

Citeşte şi Alexandru RAFILA anunţă ce se întâmplă cu certificatul verde de la 1 februarie pentru cei fără doza booster

Un alt studiu efectuat în Spania arată că tamponarea interiorului obrazului este, de asemenea, mult mai puţin fiabilă decât tamponarea nărilor pentru detectarea virusului infecţios.

Studii recente au arătat că Omicron este detectabil mai repede în gât decât în ​​nas, ceea ce i-a determinat pe unii experţi să sfătuiască oamenii să-şi facă teste de salivă, deşi Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA a susţinut că testele ar trebui să fie utilizate conform instrucţiunilor.

Cercetătorii din Anglia au comparat ratele de spitalizare la rezidenţii din 333 de unităţi înainte şi după ce varianta Omicron a devenit dominantă. Dintre 398 de rezidenţi infectaţi înainte de apariţia Omicron, 10,8% au necesitat spitalizare, comparativ cu 4% din 1.241 infectaţi cu Omicron. Vârsta medie a rezidenţilor infectaţi a fost de 85 de ani, potrivit News.ro. 

Oamenii de ştiinţă au observat, de asemenea, mai puţine decese din cauza Covid-19 în perioada Omicron, deşi au spus că este prea devreme pentru a trage concluzii ferme cu privire la efectul variantei asupra mortalităţii.


loading...
Partenerii noștri