Adevărul despre vaccinul Pfizer. Biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA a spus care e durata de eficacitate a serului

Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, a făcut precizări importante referitoare la durata de eficacitate a vaccinului anti-coronavirus produs de BioNTech-Pfizer.

04 mart. 2021, 11:07
Adevărul despre vaccinul Pfizer. Biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA a spus care e durata de eficacitate a serului
Adevărul despre vaccinul Pfizerdespre vaccinul Pfizer. Cât de eficient este

Adevărul despre vaccinul Pfizer. Katalin Karikó a vorbit în cadrul unui webinar organizat de Parlamentul European de Ziua Femeii despre durata de eficacitate a vaccinului produs de BioNTech-Pfizer.

Adevărul despre vaccinul Pfizer. Biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA a spus cât de eficient este

Katalin Karikó are 65 de ani şi şi-a dedicat peste 40 de ani din viaţă cercetărilor care au ajutat la producerea vaccinurilor pe bază de mRNA. Ea este şi vicepreședinte senior al BioNTech, compania germană de biotehnologie care a dezvoltat un vaccin împotriva COVID-19 alături de gigantul farmaceutic american Pfizer.

În 2005, Katalin Kariko a găsit o metodă de a configura mesagerul ARN (mRNA) – o moleculă care demarează producerea de proteine – astfel încât acesta să treacă nedetectat de sistemul natural de apărare al corpului.

Noile vaccinuri anti-covid folosesc o bucată mică de mRNA din genomul coronavirusului pentru a instrui corpul cum să producă proteina-Spike a virusului – partea care ajută SARS-CoV-2 să se atașeze de celule și să le invadeze și care declanșează răspunsul imunitar.

Citeşte şi Preţul plătit de UE pentru un vaccin Pfizer. E de 10 ori mai scump decât cel produs de AstraZeneca

Katalin Kariko: Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză

Întrebată în cadrul conferinței despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech-Pfizer, Karikó a spus că rezultatele se vor vedea pe măsură ce timpul va trece.

„Nu am un bol de cristal și nu pot spune că vaccinul e bun un an sau cinci. Pe măsură ce trece timpul vom vedea, deoarece încă nu a trecut un an de la primii oameni vaccinați. Pot spune că vaccinul este bun și eficient, așa că trebuie să așteptăm, deoarece nu putem accelera timpul.

Testul răbdării trebuie să-l trecem pentru a vedea și dacă vom mai avea nevoie de o altă doză de vaccin în timp sau nu. Vom vedea. Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză. E atât de simplu”, spune Katalin în cadrul webinarului, potrvit Hotnews. 

Citeşte şi Milioane de doze de vaccin Pfizer, irosite în Japonia. Motivul pentru care serul nu mai poate fi folosit

Biochimista de la BioNTech spune că are încredere totală în acest vaccin.

„Mutațiile vin și virușii mutanți sunt mai contagioși, iar vaccinul ar trebui să ajute să normalizeze situația. Sper ca în State, spre finalul verii sau la început de toamnă, lucrurile să intre în normal”, mai spune Katalin.

Kariko infirmă zvonurile potrivit cărora vaccinul produs de Pfizer nu ar funcţiona la persoanele obeze.

„Nu este adevărat, deoarece studiul a fost prea mic pentru a spune faptul că oamenii care suferă de obezitate nu se pot vaccina”, precizează biochimista de la BioNTech.