Preţul plătit de UE pentru un vaccin Pfizer. E de 10 ori mai scump decât cel produs de AstraZeneca

Pfizer şi Biontech au oferit vaccinul anti-COVID-19 Uniunii Europene la un preţ considerat "dubios" de către experţi, mai ales în condiţiile în care compania Biontech beneficiase de subvenţii guvernamentale. O sumă de peste 50 de euro a fost cerută pentru o singură doză, iar astfel statele europene ar fi plătit 27 de miliarde de euro pentru 500 de milioane de doze de vaccin.

18 feb. 2021, 23:55
Preţul plătit de UE pentru un vaccin Pfizer. E de 10 ori mai scump decât cel produs de AstraZeneca
Comisia Europeană cere explicaţii de la Pfizer pentru întârzierile în livrarea vaccinurilor anti-COVID

Preţul plătit de UE pentru un vaccin Pfizer a fost subiectul unor controverse. La mijlocul lunii iunie 2020, Ugur Şahin, fondatorul companiei Biontech, a dat asigurări că nicio companie farmaceutică nu se va îmbogăţi de pe urma vaccinului împotriva noului coronavirus. Comisia Europeană a primit, însă, o ofertă confidenţială din partea Pfizer şi Biontech, prin care arăta că UE pierde 3,8 miliarde de euro în fiecare zi şi 1,4 trilioane de euro în decursul unui an. În acest condiţii, un vaccin ar putea fi soluţia pentru a pune capăt pandemiei.

Oficialii Pfizer şi Biontech au explicat care a fost modul în care companiile farmaceutice au justificat preţurile practicate în ultimii ani. Factorul decisiv nu ar fi fost timpul alocat cercetării şi dezvoltării, ci beneficiile asupra sănătăţii pe care îl are noul preparat medical. În oferta înaintată UE, aceştia au afirmat că ar fi  „nepotrivit” ca preţul cerut pentru o doză de vaccin în timpul pandemiei să fie influenţat de pierderile de miliardele de euro, prin aplicarea modelului tradiţional de rentabilitate, scrie Sueddeutscher Zeitung.

În acest condiţii, Pfizer şi Biontech au transmis o ofertă „generoasă”. Cele două companii au cerut Uniunii Europene să plătească 54,08 euro pentru o doză de vaccin anti-COVID-19. Preţul era valabil în cazul achiziţionării a 500 de milioane de doze.

Citeşte şi: Inventatorul vaccinului Pfizer-BioNTech s-a îmbogăţit peste noapte. La ce avere a ajuns acum Ugur Şahin

Astfel, Pfizer şi Biontech ar fi încasat 27 de miliarde de euro pentru suficient de multe vaccinuri pentru a imuniza jumătate din populaţia Uniunii Europene. Mai mult, reprezentanţii celor două companii au dat asigurări că preţul includea „o reducere substanţială”.

La 54,08 euro pe doză, vaccinul anti-COVID al Pfizer şi Biontech ar fi de 20 de ori mai scump decât serul dezvoltat de AstraZeneca împreună cu Universitatea Oxford.

„Cred că preţul este dubios. Consider că oferta lor este un mod de a face profit care nu se justifică în actualul context pandemic”, a spus Wolf Dieter Ludwig, preşedintele Comisiei pentru medicament din cadrul Colegiului medicilor din Germania, despre oferta Pfizer şi Biontech.

În schimb, în noiembrie 2020, oficialii UE au semnat un contract cu Pfizer şi Biontech. Preţul final a fost ţinut secret până în prezent. Potrivit informaţiilor prezentate de Süddeutscher Zeitung, o doză de vaccin anti-COVID costă 15,50 euro.

Uniunea Europeană ar fi obţinut o reducere consistentă de preţ, prin comparaţie cu oferta primită în iunie de la cele două companii farmaceutice. În iulie, a fost semnat cu contract în valoare de 1,95 miliarde euro pentru 100 de milioane de doze. Asta înseamnă aproape 16 euro pe doză.

Pentru comparație, o doză de vaccin AstraZeneca costă UE 1,78 euro.

În toamna lui 2019, Fundaţia lui Bill şi Melinda Gates au investit 55 de milioane de dolari în compania Biontech, iar în vara lui 2020 a mai donat încă 375 de milioane de euro pentru a cerceta dezvoltarea vaccinului pe bază de ARN mesager.

Citeşte şi: BioNTech, capabil să dezvolte un nou vaccin anti-Covid în doar șase săptămâni, în cazul unei mutații a coronavirusului