Adevărul din basmele clasice – Află cine au fost Albă ca Zăpada, Cenuşăreasa şi Rapunzel

Basmele sunt naraţiuni magice, inspiraţionale, cu un mesaj puternic. Copiii îşi reamintesc, subconştient, mesajele din clasicele poveşti pe măsură ce cresc mari şi sunt nevoiţi să se confrunte cu nedreptăţile şi cu contradicţiile din viata lor.

RomaniaTV.net
12 nov. 2014, 09:53
Adevărul din basmele clasice – Află cine au fost Albă ca Zăpada, Cenuşăreasa şi Rapunzel

Unele povesti clasice sunt bazate pe legende care au incorporat in ele o credinta spirituala a culturii de unde provin (la origine) si sunt destinate sa ascunda sau sa modifice adevarul.

Iata de ce am ales sa iti prezentam astazi adevaratele povesti din spatele unor personaje feminine precum Alba ca Zapada, Cenusareasa si Rapunzel, asa cum au fost ele descoperite de diversi autori.

Alba ca Zapada si cei sapte pitici

Basmul se bazeaza pe viata tragica a lui Margarete von Waldeck, o femeie nobila bavareza din secolul al 16-lea. Margarete a crescut in Bad Wildungen, unde fratele ei folosea copii mici pentru ca acestia sa lucreze in mina lui de cupru.

Deformati grav din cauza muncii fizice intense necesare in timpul mineritului, lumea se referea la acesti copii numindu-i pitici. Marul otravit este, de asemenea, bazat pe un fapt adevarat care a fost prezentat si in clasica poveste cu Alba ca Zapada. Un batran ar fi oferit fructele otravite muncitorilor din mina si altor copii despre care el credea ca au furat de la el.

Mama vitrega a lui Margarete, stiind ca o dispretuieste foarte tare, a trimis-o pe frumoasa nobila la curtea regala de la Bruxelles pentru a scapa de ea. Acolo, printul Printul Philip al II-lea al Spaniei a devenit amantul ei inflacarat. Tatal printului, regele Spaniei, s-a opus povestii lor de dragoste si a trimis agenti spanioli sa o ucida pe Margarete. Ei au otravit-o pe aceasta in secret.

Rapunzel

Rapunzel se bazeaza pe o poveste din crestinismul timpuriu. In secolul al treilea dupa Hristos, un negustor pagan prosper, care traia in Asia Mica, isi adora fiica lui frumoasa atat de tare incat i-a interzis sa aiba petitori. In consecinta, tatal a inchis-o pe fata intr-un turn atunci cand el calatorea.

Nu exista nicio mentiune in povestea originala referitoare la modul in care parul ei a devenit important, dar fata s-a convertit la crestinism, rugandu-se la Dumnezeu atat de tare atunci cand negustorul a plecat, incat rugaciunile ei au avut ecou in intreg orasul.

Citeste mai mult pe feminis.ro.