Adeverinţe COVID-19 false descoperite pe Aeroportul din Iaşi. Zeci de români întorşi din Anglia au încercat să scape de carantină

Adeverinţe COVID-19 false au fost descoperite în urma unei acţiuni desfăşurate pe Aeroportul din Iaşi. Zeci de români care se întorceau din Anglia au încercat să scape astfel de carantină.

29 iul. 2021, 22:37
Adeverinţe COVID-19 false descoperite pe Aeroportul din Iaşi. Zeci de români întorşi din Anglia au încercat să scape de carantină
Adeverinţe COVID-19 false descoperite pe Aeroportul din Iaşi. Zeci de români întorşi din Anglia au încercat să scape de carantină

Adeverinţe COVID-19 false descoperite pe Aeroportul din Iaşi. Ministerul Afacerilor Interne anunţă că poliţiştii au deschis o anchetă după ce zeci de români care se întorceau din Marea Britanie au fost prinşi cu adeverinţe covid-19 falsificate.

Adeverinţe COVID-19 false descoperite pe Aeroportul din Iaşi

Citeşte şi Comisia Europeană cere emiterea certificatelor digitale COVID înainte de 1 iulie

Potrivit MAI, începând din data de 1 iulie, Poliţia de Frontieră asigură verificarea autenticităţii şi valabilităţii certificatelor digitale privind vaccinarea, testarea sau vindecarea, măsură ce facilitează libera circulaţie pe durata pandemiei de COVID-19, iar triajul epidemiologic este realizat de reprezentanţii Direcţiei de sănătate publică.

„La 20 iulie a.c., poliţiştii români au fost sesizaţi cu privire la faptul că, în ultima perioadă de timp, medici din cadrul DSP Iaşi, care participau la triajul epidemiologic pe Aeroportul Iaşi, au constatat că o parte a cetăţenilor ce revin în România din Marea Britanie şi în special persoanele care aveau plecarea de pe Aeroportul Luton prezintă o adeverinţă eliberată de autorităţile engleze, din care rezultă că au avut şi s-au vindecat de COVID-19. Specialiştii DSP au mai constatat, conform actelor puse la dispoziţie, că pasagerii care prezentau aceste documente au avut perioada îmbolnăvirii în intervalul 15 – 30.05.2021, considerând prin acest lucru că actele sunt falsificate”, se arată într-un comunicat al MAI.

Potrivit sursei citate, poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale Iaşi s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de fals şi uz de fals şi efectuează cercetări, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.

„La data 22 iulie a.c., lucrători din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au efectuat o acţiune pe Aeroportul Iaşi, împreună cu Poliţia de Frontieră şi Poliţia Transporturi la un zbor dinspre Marea Britanie – Luton, iar, dintre cei 44 de pasageri, 11 au recunoscut că au adeverinţe false. Dosarul penal priveşte în prezent 16 persoane”, se mai menţionează în comunicatul transmis de MAI.

Ministerul Afacerilor de Interne subliniază faptul că certificatul digital nu este un document obligatoriu la trecerea frontierei, însă, cu ajutorul lui, persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19, cele care s-au recuperat după această afecţiune sau cele ce deţin un rezultat negativ la testarea COVID-19 pot dovedi situaţia lor epidemiologică „într-o modalitate operativă”. Astfel aceştia nu mai sunt nevoiţi să stea în carantină atunci când revin în ţară.

Certificatul poate fi prezentat, la intrarea în România sau în oricare alt stat membru al Uniunii Europene, atât în format digital, pe un dispozitiv mobil, cât şi tipărit pe hârtie.

De asemenea, MAI mai precizează faptul că falsul şi uzul de fals cu privire la aceste tipuri de documente constituie infracţiune şi se poate pedepsi cu închisoare de până la 3 ani”, arată MAI.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, Vasile Cepoi a declarat, miercuri, că în ultima perioadă au început să apară cazuri de persoane care revin în ţară din străinătate şi care prezintă adeverinţe de vaccinare „suspecte”.

Citeşte şi Certificate false cu rezultate negative la testul Covid, vândute cu 200 de lei pe „piaţa neagră”. Poliţiştii au destructurat o grupare

 


loading...