Comisia Europeană cere emiterea certificatelor digitale COVID înainte de 1 iulie

Comisia Europeană cere statelor membre emiterea certificatelor digitale COVID înainte de 1 iulie în spațiul comunitar. Care sunt condițiile de călătorie aplicate zonelor risc epidemiologic de Uniunea Europeană.
Alina Costache
31 mai 2021, 20:52
Comisia Europeană cere emiterea certificatelor digitale COVID înainte de 1 iulie

Într-o actualizare la recomandările făcute pentru emiterea certifcatelor digitale COVID la nivelul Uniunii Europene, Comisia Europeană solicită eforturi suplimentare din partea statelor membre pentru a se asigura punerea în aplicare fără probleme înainte de data intrării în vigoare, 1 iulie.

În acest scop, statele membre ar trebui să utilizeze, în cea mai mare măsură posibilă, instrumentele existente în temeiul legislației naționale pentru a începe să emită certificatele digitale COVID ale UE încă înainte de intrarea în vigoare a regulamentului de bază la 1 iulie.

În cazul în care legislația națională prevede verificarea certificatelor COVID-19, titularii unui certificat digital UE COVID-19 ar putea deja să îl folosească atunci când călătoresc”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Comisia a anunțat că va sprijini acest proces prin lansarea, marți, 1 iunie, a părții centrale a certificatului digital UE COVID-19, respectiv a gateway-ului UE care stochează cheile publice necesare verificării unui certificat digital COVID al UE. Având în vedere că prin intermediul portalului UE nu se face schimb de date cu caracter personal, statele membre ar putea utiliza deja funcționalitatea acestuia.

Comisia Europeană cere emiterea certificatelor digitale

Comisia Europeană a mai propus, luni, actualizarea criteriilor comune pentru zonele cu risc epidemiologic și introducerea mecanismului de „frânare de urgență”, pentru a avea în vedere incidența noilor variante de coronavirus de îngrijorare (VOC) sau de interes (VOI). Propunerea include, de asemenea, și dispoziții specifice privind copiii pentru a asigura unitatea familiilor și o perioadă pentr teste de valabilitate standard. Actualizarea pentru condițiile de călătorie în interiorul UE se bazează pe harta codificată în culori publicată de Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC).

Citeşte şi: Dan Barna, declaraţie surprinzătoare: Dacă în Europa se va ajunge la pașaport Covid, sunt convins că și România va merge în aceeși direcție

RESTRICȚIILE aplicate în ZONELE de călătorie în UE: de la verde la roșu închis:

ZONE VERZI: Fără restricții
ZONE PORTOCALII: Statele membre ar putea solicita un test înainte de plecare (antigen rapid sau RT-PCR).
ZONE ROȘII: Statele membre ar putea solicita călătorilor să fie supuși unei carantine, cu excepția cazului în care au un test înainte de plecare de tip antigen rapid sau RT-PCR).
ZONE ROȘU-ÎNCHIS: Călătoriile neesențiale ar trebui să fie intens descurajate. Rămân valabile testarea anti-COVID-19 și carantinarea.

Persoanele complet vaccinate care dețin certificate de vaccinare în conformitate cu certificatul digital COVID al UE ar trebui să fie exceptate, în călătorii, de la teste sau carantina de 14 zile după ultima doză de vaccin. Aceasta ar trebui aplicată și persoanelor care au trecut prin boală și au primit o singură doză de vaccin administrat în două doze.

În cazul în care statele membre acceptă dovada vaccinării pentru a renunța la restricțiile la libera circulație și în alte situații, de exemplu după prima doză dintr-o serie de două doze, acestea ar trebui să accepte, de asemenea, în aceleași condiții, certificate de vaccinare anti-COVID-19.

Persoanele care s-au recuperat după boală, care dețin certificate în conformitate cu certificatul COVID digital al UE ar trebui să fie exceptate de la testarea în interes de călătorie sau de carantină în primele 180 de zile după un test RT-PCR pozitiv.

Persoanele cu un certificat de test valabil în conformitate cu certificatul COVID digital al UE ar trebui să fie exceptate de la carantină.

Comisia mai propune o perioadă de valabilitate standard pentru teste: 72 de ore pentru testele RT-PCR și, dacă este acceptată de un stat membru, 48 de ore pentru testele rapide de antigen.

Reamintim că săptămâna trecută Serviciul de Telecomunicații Speciale a anunțat că  testarea interconectării la nivelul UE a certificatelor verzi de călătorie a fost un succes. Certificatul verde are date precum numele și prenumele, data nașterii, statul membru emitent și date medicale.

Certificatele digitale UE sunt gratuite și vor facilita călătoriile în spațiul european fără restricții epidemiologice, nefiind îngrădită libertatea de mișcare.

Ce conține certificatul verde anti-COVID-19

Certificatul digital UE conține date de identificare esențiale – numele și prenumele, data nașterii, statul membru emitent, date medicale privind categoria pentru care se emite documentul, precum și un identificator unic al certificatului.

UE a propus forma certificatelor pentru cele trei tipuri de situații: persoane vaccinate, persoane recuperate după COVID și persoane care au un test negativ în ultimele 72 de ore.

După implementarea sistemului informatic în țara noastră, preluarea datelor ce vor fi incluse în certificatele digitale UE se va realiza automat din Registrul Electronic Național de Vaccinări pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19 și din aplicația Corona-Forms pentru persoanele care au un test negativ în ultimele 72 de ore și persoanele care s-au recuperat după infectarea cu virusul SARS-CoV-2.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2025, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. MAI: „Dezminţim că ar fi fost incidente cu urna mobilă”
Capital.ro
S-a stins actrița fenomen. Fiica sa a anunțat personal tragedia. Va rămâne în memoria tuturor veșnic
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cele mai spectaculoase canioane și chei din România. Locurile pe care trebuie să le vezi
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
Călin Georgescu a făcut anunțul șoc! Ce a spus și George Simion: Am votat Călin Georgescu!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa obligatorie în România. Șoferii trebuie să achite neapărat. NU puteți circula în caz contrar
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Reguli pentru alegerile prezidențiale. Ce nu au voie să facă românii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile