Adio, CV-uri. GAMIFICAREA, cea mai nouă metodă de angajare

Trimiterea CV-urilor şi completarea unor formulare interminabile pentru a aplica la un job vor rămâne de domeniul trecutului. Cea mai nouă metodă de recrutare este gamificarea, model pe care compania Pontoon, parte a Adecco Group, intenţionează să o implementeze în curând și în România.

28 nov. 2013, 11:17
Adio, CV-uri. GAMIFICAREA, cea mai nouă metodă de angajare

Această metodă presupune ca angajatorul să creeze pe site un joc, unde să se adune cei interesaţi de profilul companiei, nu doar de o anumită poziţie. Jocul va fi construit astfel încât specialiştii în recrutare să poată avea un profil al candidaţilor în funcţie de activitatea loc în joc.

„Gamificarea este un proces plăcut, distractiv şi cu o satisfacere imediată. În mod tradiţional, atunci când vrei să aplici pentru un post vacant intri pe site-ul companiei unde vrei să te angajezi şi începi să completezi formulare. Asta plictiseşte candidatul. Gamificarea este o metodologie inedită de recrutare tocmai pentru că este distractivă, creativă, iar competiţia este constructivă”, a declarat Rory Jeffcock-EMEA RPO Director Pontoon.

Jucătorii vor fi premiaţi în moduri diferite: vor primi puncte în funcţie de realizări sau alte recompense. „Candidaţii pot juca singuri sau în echipe. Jocul în echipă nu îi dezavantajează pe jucători la punctaj. Unii căştigă puncte când dorm, alţii când aleargă la maraton etc”, adaugă Rory Jeffcock.

70% din companii îşi vor alege angajaţii prin jocuri

Statisticile arată că în 2014, 70% din cele 2.000 de companii mari îşi vor crea o aplicaţie de recrutare prin joc, deşi luând în consideraţie orele jucate de angajaţi în timpul programului le fac pe firme să piardă 1,5 milioane de dolari, în SUA.

Specialiştii în recrutare susţin că motivul pentru care companiile vor implementa gamificarea ca metodă de selecţie a angajaţilor este faptul că în acest fel se vor găsi oamenii potriviţi pentru postul vacant într-un timp mult mai scurt. Aplicanţii nu vor trebui să mai aştepte 2-3 săptămâni până când angajatorul va ajunge la CV-urile lor, ci se vor concentra asupra sarcinilor şi îndeplinirii „misiunii”. În tot acest timp, recruterii îşi conturează profilurile candidaţilor.

Cum funcţionează „gamificarea”

De exemplu, o companie de IT a creat un joc care presupunea spargerea unor coduri. Cei care erau interesaţi să se alăture companiei trebuiau să găsească acele coduri şi să le spargă. Doar aşa puteau să aplice pentru posturile vacante.

Cei care vor să joace aceste jocuri o pot face prin intermediul conturilor de pe reţelele sociale, dar îşi pot crea cont şi direct în joc. Folosirea conturilor de pe reţelele de socializare este de preferat, deoarece candidaţii vor putea primi informaţii de la companie, iar companiei îi va fi mult mai uşor să comunice noutăţile. „În 2013, companiile apelează la platforme de jocuri pentru a ajunge la o paletă cât mai largă de oameni. În ceea ce priveşte candidaţii, reţelele de socializare îi fac mai vizibili. Arta de a pune gamificarea pe primul loc în procesul de recrutare va creşte imaginea companiei în ochii angajaţilor. Companiile sunt în competiţie, iar presiunea îi obligă să facă jocuri care să devină virale”, mai spune Rory Jeffcock.

Nu toţi jucătorii vor fi angajaţi, dar datorită acestei metode, refuzul va fi mai uşor acceptat. „Chiar dacă sunt respinşi, candidaţii rămân cu o atitudine pozitivă faţă de companie şi sigur vor vorbi cu prietenii loc despre metoda de selecţie”, mai spune Jeffcock.