Adio, „neamţ serios”! Iohannis începe cu atacurile de tip Băsescu la adresa lui Victor Ponta

Candidatul ACL la alegerile prezidenţiale Klaus Werner Iohannis a preluat la indigo atacul lansat luni seară de Traian Băsescu la adresa lui Victor Ponta pe tema ofiţerului acoperit. Cu toate că Preşedintele Băsescu nu a venit cu nicio davadă care să-l încrimineze pe liderul PSD, Iohannis nu a ţinut cont de acest lucru şi a reluat imediat ce a spus, Traian Băsescu.

15 oct. 2014, 08:31
Adio, „neamţ serios”! Iohannis începe cu atacurile de tip Băsescu la adresa lui Victor Ponta

„Eu cred că preşedintele este al românilor, nu al unor structuri, nu al unor găşti de partid. Eu sunt un om liber, Victor Ponta este un politician manevrat. Trebuie să pun o întrebare şi mă tem că este retorică: domnule Ponta ce alte lucruri aţi mai ascuns în CV-ul dumneavoastră, ce alte lucruri nu ne-aţi spus şi ar fi fost bine să ne spuneţi”, a reacţionat Iohannis după aşa zisele dezvăluiri ale lui Băsescu.

Atât Serviciul de Informatii Externe (SIE), cât şi oameni care cunosc foarte bine sistemul au precizat că Preşedintele României s-a lansat în acuzaţii nefondate şi că Victor Ponta a respectat legea atunci când a dat HG 223/2013 privind restrângerea categoriilor de personal protejate de secretul de stat. SIE a precizat că angajaţii operativi trebuie protejati pentru că ei culeg informaţiile, iar protecţia, se aplică, conform legii timp de 30 de ani, deci şi după ce au ieşit din sistem.

Acelaşi lucru l-a susţinut şi fostul şef al SIE Teodor Meleşcanu. „Nu există posibilitatea de a produce documente în a proba calitatea de ofiţer acoperit. Niciodată nu au ieşit din cadrul Serviciului asemenea document. Nu văd nici o logică decât aceea de a exprima o nemulţumire faţă de SIE în legătură de cum serviciul a reacţionat, pe prevederei legale, la o cerere ilegală”. Meleşcanu a mai spus că Preşedintele României a încălcat mai multe legi, fotocopiind documente clasificate şi venind cu ele la televizor.

Şi specialiştii în servicii de informaţii susţin că declaraţiile Preşedintelui României sunt îndoielnice. Cristian Troncota, decanul Academiei Naţionale de Informaţii, a spus că Victor Ponta nu putea fi ofiţer acoperit al SIE: „Un ofiţer sub acoperire înseamnă un ofiţer care are o identitate falsă, are o biografie pe care trebuie să o înveţe. Dacă era ofiţer acoperit nu-l mai chema Ponta, îşi schimba numele şi nu mai ştia nimeni de el.”