Mulți șoferi ar putea rămâne fără permis de conducere. Se schimbă legea

Mai mulți șoferi nu vor mai avea dreptul să se urce la volan și să conducă autoturisme pe drumurile publice. Uniunea Europeană pregătește modificarea legislației astfel încât controalele medicale după o anumită vârstă să fie mult mai dese.

22 iul. 2023, 18:27
Mulți șoferi ar putea rămâne fără permis de conducere. Se schimbă legea

Uniunea Europeană aduce modificări legislației privind emiterea și valabilitatea permiselor de conducere. Potrivit propunerii autorităților de la Bruxelles, persoanele cu vârsta de peste 70 de ani vor trebui să facă analize medicale mai des și să demonstreze că sunt încă apți să conducă, potrivit Gandul. Altfel, rămân fără permis de conducere.

Citește și: Un nou semn de circulație care îi încurcă pe șoferi. Ce reprezintă și ce amenzi riscă cei care nu-l respectă

Propunerea este criticată de politicianul de stânga Thomas Lutze. „Aceasta nu este altceva decât discriminare în funcție de vârstă”, spune el.

Deocamdată, nu s-a stabilit când, unde și cum vor fi implementate aceste măsuri.

Și ADAC critică această propunere și declară că reformele anunțate sunt „neproporționale”. Utilizatorii mai în vârstă sunt de obicei „caracterizați de un stil de condus adaptat situației și de condus anticipat. Ei evită manevrele riscante”, conform Ziarul Românesc.

Citește și: Tragedie pe litoral! Un turist de 72 de ani s-a înecat în mare chiar sub ochii nepoților săi

În ultimii ani numărul șoferilor care sunt prinși beți și / sau drogați la volan este în creștere. Peste 2.000 de șoferi sunt prinși băuți la volan în fiecare lună, iar numărul celor care conduc drogați este din ce în ce mai mare, la controalele făcute de polițiști fiind depistați, în medie, șase în fiecare zi.