Adio autostrăzi și spitale? Planul lui Florin Cîțu pentru țara noastră din banii PNDL: „Canalizare, apă şi asfaltare. Atât, nu altceva!”

Florin Cîțu a declarat în cadrul conferinței de presă susținute la guvern că programul de investiții se rezumă doar la elemente minim necesare unui trai decent.
Ruxandra Rădulescu
11 aug. 2021, 14:07
Adio autostrăzi și spitale? Planul lui Florin Cîțu pentru țara noastră din banii PNDL:

Florin Cîțu a declarat în cadrul conferinței susținute la Palatul Victoria că din programul de investiții au fost eliminate obiective care există în orice țară a Uniunii Europene și că se rezumă la un plan care face un minim de diferența dintre țara noastră și una dintre națiunile lumii a treia.

„În ceea ce privește programul de investiţii administrative locale, criticile din partea colegilor de coaliţie nu au scos niciun judeţ din sărăcie

Nu este acelaşi program. Mi-ar fi plăcut ca cine comentează un program să-l citească înainte. Din acest program au fost scoase săli de sport şi multe alte obiective care, din punctul meu de vedere, nu aduceau dezvoltare.

Au rămas lucrurile de bază pe care ni le dorim pentru toţi românii: canalizare, apă şi asfaltare. Atât, nu altceva!

Este un program care aduce România la zi cel puţin. Cu toţii suntem de acord că ar trebui să terminăm cu această ipocrizie. Nu putem să vorbim despre două Românii.

Este o singură Românie şi toţi românii trebuie să aibă acces la canalizare, apă curentă şi condiţii decente de viaţă.” a menționat premierul Cîțu.

Premierul Cîțu a declarat că cele 50 de miliarde vor fi alocate autorităților locale, pe criteriile menționate în OUG.

„Criteriile sunt foarte simple. Vor fi cele din OUG. Un criteriu foarte clar e acela că acolo unde nu avem canalizare şi apă este complicat să justifici că vrei să-ţi asfaltezi drumul. Va însemna să spargi iar drumul ca să bagi canalizare şi apă.

Criteriile nu sunt politice! Toată România are nevoie de dezvoltare. Nu există criterii politice aici. E un program pentru toată România, nu pentru o anumită Românie. Noi nu împărţim în două Românii.

Sunt aceleaşi criterii pe care le folosesc pentru evaluarea tuturor miniştrilor şi reformele pe care le face miniştrii.

Am scos toate acele proiecte pe care le vedem şi ne minunăm că vedem o sală de sport în câmp undeva în România, o sală de sport care ar putea să rivalizeze cu o sală polivalentă într-un oraş. Acele proiecte nu vor fi acolo. Sunt chestii de bază şi simple: canalizare, apă şi asfaltare. „, a afirmat premierul

Premierul Cîţu spune că prețurile au înregistrat o creștere temporară: Veniturile cresc permanent

Premierul Cîţu spune că prețurile au înregistrat o creștere temporară. Acesta a spus că Banca Centrală nu a crescut dobânzile, astfel nefiind “îngrijorată” de creșterea inflației, arătând că “este temporară”.

„E o discuţie mai amplă cu preţurile. M-am uitat şi eu. Ştiţi că marţi sau luni BNR a prezentat raportul asupra inflaţiei. Decizia Băncii Naţionale de săptămâna trecută dacă ar fi fost o creştere permanetizată a preţurilor, ar fi decis creşterea dobânzilor. Avem de acolo un semnal.

Premierul Cîţu spune că prețurile au înregistrat o creștere temporară

M-am dus la raportul BNR să văd de unde vin aceste preţuri. Majorarea în preţul intern la combustibililor, ameliorarea condiţiilor de cerere pe plan intern şi global, perturbări ale lanţului de valoare adăugată, ştiţi foarte bine e pandemie globală, uşoară depreciere a monedei naţionale în raport cu euro. De aici ar veni cele mai mari creşteri în România.

Tot BNR spune că creşterea cotaţiei ţiţeiului se vede rapid în preţul combustibililor, în timp ce factura gazelor se ajustează cu anumite întârzieri. Am văzut această creştere în toată Europa. România rămânem cu al doilea cel mai ieftin combustibil din UE după Bulgaria, chair şi cu această creştere.”, a spus premierul.

Acesta adaugă că dacă BNR ar fi fost îngrijorată de o creştere a preţurilor, ar fi fost o reacţie a băncii centrale.

„La creşterea preţului la energie care se vede bineînţeles în creşterea preţurilor, în rata inflaţiei, traiectoria ascendentă a cotaţiei energiei electrice este cotată şi de accelerarea tranziţiei verzi pe plan comunitar. Tranziţia la o energie verde costă şi acest lucru se vede în preţul energie şi în perioada următoare.

În discuţiile mele cu Comsiai Europeană, România nu-şi permite acelaşi timp de tranziţie la energia verde pentru că avem un pol social mult prea mare pe care trebui să-l gestionăm. Vrem să facem tranziţia într-un ritm mai lent.

Tranziţia la o energie verde costă şi acest lucru se vede în preţul energie şi în perioada următoare.

În discuţiile mele cu Comsiai Europeană, România nu-şi permite acelaşi timp de tranziţie la energia verde pentru că avem un pol social mult prea mare pe care trebui să-l gestionăm. Vrem să facem tranziţia într-un ritm mai lent.

Tot BNR ne spune că rata inflaţiei este mare în toată Europa. De exemplu, Estonia 4,9% , Ungaria 5,3, Polonia 5%. E un fenomen global. Faptul că Banca Naţinoală a menţinut rata dobânzii constant la ultima decizie şi arată o inflaţie care revine sub 3% în orizont de politică monetară ne arată foarte clar că e o creştere temporară de preţuri, unde veniturile sunt creşteri permanente.

Dacă BNR ar fi fost îngrijorată de o creştere a preţurilor, ar fi fost o reacţie a băncii centrale. În acest moment nu avem acest lucru.”, a spus premierul.

Banca Naţională a României a majorat la 5,6% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi la 3,4% pentru sfârşitul anului viitor, conform unei prezentări realizate luni de guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

 

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Cinci zodii care vor avea o vară ca în povești. L-au prins pe Dumnezeu de un picior
Capital.ro
Amendă 2.000 de lei pentru șoferii care spală mașina. Decizie direct de la primărie. Devine interzis
Playtech.ro
Acte necesare leasing auto 2025. Cât este rata dacă vrei o maşină de 25.000 de euro
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Legea privind materialele pirotehnice, modificată. Sancțiuni de la 1 la 5 ani de închisoare
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Fenomen meteo rar surprins în România! Meteorologii au anunțat zonele vizate
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
George Simion e gata să-și dea demisia. Călin Georgescu îi ia locul: Toate scenariile sunt pe masă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Casa de Pensii pune poprire pe pensie. Se taie veniturile pentru 100.000 de pensionari
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală