Adjunctul IPJ Bihor, trimis în judecată în stare de arest preventiv de procurorii DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a adjunctului inspectorului şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Bihor, Ioan Brîndaş, pentru luare de mită şi alte infracţiuni, şi a unui administrator al unei societăţi comerciale, Răzvan-Mihai Andronache, pentru complicitate.

RomaniaTV.net
21 dec. 2013, 11:39
Adjunctul IPJ Bihor, trimis în judecată în stare de arest preventiv de procurorii DNA

Potrivit unui comunicat transmis sâmbătă de DNA, în perioada ianuarie – noiembrie 2011, Ioan Brîndaş, care avea în coordonare Serviciul de Investigare al Fraudelor (SIF) din IPJ Bihor, a finanţat în mod direct – dintr-un împrumut luat de la un om de afaceri cercetat pentru diferite infracţiuni economice – activitatea comercială a trei societăţi din Oradea, având ca activităţi achiziţii intracomunitare de zahăr, ulei şi alte produse alimentare, şi a perceput în schimb o dobândă foarte mare. Brîndaş a încasat periodic, până în luna septembrie 2013, dobânzi totalizând peste 75.000 euro.

În schimbul foloaselor materiale primite sub forma dobânzilor (cametei) încasate periodic, Brîndaş a protejat activitatea infracţională a celor trei firme pe care le-a finanţat în parte, în condiţiile în care aflase ca firmele erau implicate în circuite evazioniste. Concret, inculpatul nu a luat nici un fel de măsuri la care era obligat în virtutea atribuţiilor de serviciu, cu toate că avea în coordonare directă SIF din cadrul IPJ Bihor.

După ce SIF a fost sesizat de instituţiile de control fiscal despre activitatea evazionistă în care erau implicate cele trei firme, în perioada aprilie – august 2013, Brîndaş a divulgat informaţii confidenţiale din cadrul anchetei penale, în sensul că a informat persoanele cercetate că sunt urmărite penal şi că vor fi efectuate percheziţii la domiciliul acestora.

La începutul lunii august 2013, inculpatul a avertizat una dintre persoanele vizate în dosarele de evaziune fiscală constituite la IPJ Bihor că vor fi efectuate percheziţii domiciliare cu posibilitatea luării unor măsuri preventive în cauză. Ca urmare, persoana cercetată a distrus mai multe documente contabile şi alte înscrisuri privind circuitele evazioniste, cât şi înscrisuri privind finanţarea firmelor din împrumuturi obţinute de la diverşi cămătari.

Într-un alt context infracţional, în perioada mai – octombrie 2013, Brîndaş a divulgat, prin intermediul inculpatului Răzvan-Mihai Andronache, informaţii confidenţiale ce nu erau destinate publicităţii, din cadrul unei alte anchete penale, prin aceea că a informat persoanele cercetate despre faptul că sunt urmărite penal şi că le sunt interceptate comunicaţiile telefonice. Beneficiind de astfel de informaţii, persoanele implicate în activitatea evazionistă şi-au luat măsuri de prevedere, evitând să mai discute aspecte legate de activitatea infracţională la telefon, preferând întâlniri personale, ori discutând într-un limbaj codificat şi distrugând parte din documentele contabile şi înscrisurile ce le-ar fi putut incrimina. Tot prin intermediul lui Andronache, Brîndaş a avertizat că la o anumită dată vor fi efectuate percheziţii domiciliare, existând chiar posibilitatea luării unor măsuri preventive în cauză. Ca urmare, persoana care a beneficiat de această informaţie a părăsit ţara.

Potrivit DNA, Brîndaş nu a menţionat în declaraţiile de avere pe care le-a întocmit la 20 iulie 2007, 29 iulie 2008 şi 15 ianuarie 2009 următoarele aspecte: împrumutul în sumă de 60.000 euro pe care l-a contractat de la un om de afaceri; cadoul de 12.000 lei pe care l-a primit de la o altă persoană; depunerea sumei totale de 45.000 euro în două conturi din Germania; a menţionat, în mod fals, că a vândut, la 18.07.2007, un apartament în valoare de 56.000 euro.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Cluj.