Adjunctul şefului batalionului Azov s-a predat ruşilor. Este cel mai important comandant al rezistenţei de la Azovstal, făcut prizonier

Comandantul adjunct al batalionului naționalist „Azov”, Sviatoslav Palamar, cunoscut sub numele de Kalina, s-ar fi predat ruşilor, a anunţat corespondentul de război Dmitri Steshin.

19 mai 2022, 09:21
Adjunctul şefului batalionului Azov s-a predat ruşilor. Este cel mai important comandant al rezistenţei de la Azovstal, făcut prizonier

„Kalina a părăsit Azovstal miercuri seară, în jurul orei 21:00”, a scris Steshin, pe canalul său de Telegram. Batalionul Național Azov, al cărui comandant adjunct este aceste, face parte din Forțele Armate Ucrainene, dar este catalogat drept extremist de Rusia.

Nu se ştie încă nimic de soarta comandantul Batalionului Azov, Denis Prokopenko, însă acesta a trimis un mesaj video în urmă cu trei zile, când a avut loc și evacuarea primilor soladați ucraineni de la Azovstal. În mesaj, Prokopenko a vorbit despre riscurile războiului și importanța protejării oamenilor din subordine. „Întotdeauna există riscuri când comanzi o unitate. În război nu există planuri și operațiuni complet sigure. Cel mai important lucru este să înțelegi dacă ai luat în calcul toate riscurile, dacă există un plan B, dacă ești complet pregătit să respecți planul, care trebuie să combine îndeplinirea misiunii cu protejarea la maximum a vieții și sănătății oamenilor. Poate de aceea războiul este o artă, nu o știință, când ai îndeplinit misiunea și ai salvat cât mai mulți oameni posibil. Acesta este cel mai înalt nivel de comandă și control. În special atunci când decizia ta primește aprobarea superiorilor. Glorie Ucrainei!”, a spus Denis Prokopenko în mesajul înregistrat.

Citeşte şi Războiul din Ucraina ziua 85. Ruşii au ucis 15 civili în bombardamente, inclusiv două familii cu copii minori

În acelaşi timp, Ministerul rus al Apărării a anunţat că până miercuri în total s-au predat 959 de militari ucraineni care erau baricadaţi în tunelurile combinatului siderurgic Azovstal.

În cursul ultimelor 24 de ore, 694 de combatanţi, între care 29 de răniţi, au fost luaţi prizonieri. Din 16 mai, 959 de combatanţi de la Azovstal, între care 80 de răniţi, s-au predat„, a indicat ministerul într-un comunicat. Potrivit acestuia, 51 dintre cei răniţi au fost spitalizaţi la Novoazovsk, localitate aflată sub controlul forţelor ruse şi al aliaţilor lor separatişti din Doneţk.

Citeşte şi Război în Ucraina. Înfrângerea grea pentru Putin. Cum au căzut soldaţii ruşi în ambuscadă