Adjunctul şefului SRI, gen-lt Dumitru Cocoru, trecut în rezervă prin decret prezidenţial

Generalul-locotenent Dumitru Cocoru, adjunct al directorului SRI, a fost înaintat în grad şi trecut în rezervă prin decret al preşedintelui Klaus Iohannis, anunţă Administraţia Prezidenţială. 

09 iun. 2016, 14:57
Adjunctul şefului SRI, gen-lt Dumitru Cocoru, trecut în rezervă prin decret prezidenţial

Decretul de înaintare în grad şi trecere în rezervă a generalului Dumitru Cocoru a fost semnat joi de preşedintele Klaus Iohannis, alături de alte trei decrete similare, anunţă Administraţia Prezidenţială.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat joi, 9 iunie a.c., următoarele decrete:

  • Decret privind încetarea raporturilor de serviciu ale domnului chestor de poliție Tomescu Ion cu Ministerul Afacerilor Interne, la data de 15 iunie 2016;
  • Decret privind înaintarea în gradul de general – cu patru stele, la trecerea în rezervă, a domnului general-locotenent – cu trei stele Cocoru Dumitru din Serviciul Român de Informații;
  • Decret privind acordarea gradului de general de brigadă – cu o stea, la trecerea în rezervă, domnului colonel Pintilie Badea-Florin din Serviciul Român de Informații;
  • Decret privind trecerea în rezervă a domnului general de flotilă aeriană – cu o stea Brătulescu Neculai-Florentin din Ministerul Apărării Naționale”.

General-locotenent Dumitru Cocoru, născut la 17 aprilie 1958, este adjunct al directorului Serviciului Român de Informaţii din ianuarie 2009. În anul 2004 i-a fost acordat gradul de general de brigadă, în anul 2010 a fost înaintat în gradul de general-maior, iar în anul 2014 a fost înaintat în gradul de general-locotenent, potrivit CV-ului său de pe site-ul SRI.

Anterior numirii în funcţia de adjunct al şefului SRI, Dumitru Cocoru a fost şeful Institutului pentru Tehnologii Avansate din cadrul SRI, unde a desfăşurat activităţi în domeniul cercetării şi proiectării.

Este expert criminalist în domeniul Sisteme de Telecomunicaţii, acreditat de Ministerul Justiţiei. A participat la numeroase misiuni internaţionale, la acţiuni desfăşurate în cooperare cu parteneri străini şi a contribuit la elaborarea şi implementarea, la nivelul SRI, a unor concepte moderne în domeniul cercetării şi dezvoltării tehnologiei comunicaţiilor, potrivit CV-ului.

În anul 1999 a obţinut titlul ştiinţific de doctor în domeniul Ştiinţe inginereşti la Academia Tehnică Militară, cu teza intitulată „Sisteme adaptive pentru îmbunătăţirea calităţii semnalelor – separarea oarbă a surselor de semnal”.

A desfăşurat o amplă activitate de proiectare în vederea realizării de aparate şi sisteme cu aplicaţii în domeniul comunicaţiilor. Este titular de brevet de invenţie.

A absolvit Academia Tehnică Militară, specialitatea Radioelectronică de Radiolocaţie, în anul 1983.

Vorbeşte fluent limba engleză. Este căsătorit şi are doi copii.