Adjunctul spionajului militar ucrainean spune că „asasinarea lui Putin e o prioritate”, iar Prigojin este şi el pe listă. Răspunsul lui Peskov: „Regimul terorist vorbeşte despre aspiraţiile sale teroriste”

Adjunctul directorului serviciului militar ucrainean de informaţii, generalul Vadim Skibiţki, dezvăluie într-un interviu acordat cotidianului german Die Welt că serviciile sale încearcă să-l asasineze pe preşedintele rus Vladimir Putin, iar o altă ţintă este şeful grupului paramiltar Wagner, Evgheni Prigojin.

26 mai 2023, 10:03
Adjunctul spionajului militar ucrainean spune că „asasinarea lui Putin e o prioritate”, iar Prigojin este şi el pe listă. Răspunsul lui Peskov: „Regimul terorist vorbeşte despre aspiraţiile sale teroriste”

Asasinarea lui Vladimir Putin este, în prezent, o ”prioritate absolută” a spionajului militar ucrainean, declară Sibiţki cotidianului german, adăugând că liderul de la Kremlin nu este singura ţintă de pe lista serviciului pe care îl conduce.

”El este în capul listei noastre”, dă asigurări şeful reţelei militare de spionaj.

El consideră că Războiul rus din Ucraina se va încheia doar prin moartea comandantului suprem al armatei ruse, care ”coordonează” ofensiva rusă şi ”decide ceea ce se întâmplă” pe front.

El recunoaşte, însă, că Putin este o ţintă dificilă, deoarece stă ”închis” mai tot timpul.

”Până la urmă, fiecare va trebui să dea socoteală pentru faptele sale”, declară Skibiţki.

”Putin îşi dă seama că ne apropiem tot mai mult de el, dar îi este totodată frică să nu fie ucis de-ai lui”, declară Skibiţki cotidianului Die Welt.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre o consolidare a măsurilor de protecţie a lui Vladimir Putin, dă asigurări că Serviciul rus de securitate (FSB) ”îşi cunoaşte meseria şi ştie ce face”.

Peskov declară că interviul lui Sibiţki este o confirmare a faptului că Rusia a avut dreptate să lanseze ”operaţiunea militară specială” în Ucraina, în urmă cu 15 luni.

Citeşte şi: Stare de urgenţă prelungită cu 60 de zile în Moldova din cauza războiului din Ucraina

”Regimul terorist vorbeşte despre aspiraţiile sale teroriste. Operaţiunea militară specială este mai mult decât justificată, mai mult decât necesară şi trebuie să fie efectuată prin realizarea obiectivelor sale”, a declarat Peskov.

Însă Vladimir Putin nu este singurul vizat de Kiev.

Skibiţki anunţă că Evgheni Prigojin, şeful grupului paramilitar rus Wagner, este de asemenea o ţintă.

”Noi încercăm să-l ucidem”, recunoaşte el.

Vadim Skibiţki consideră, însă că prioritatea este asasinarea lui Putin, iar astfel tăierea mâini care comandă Wagner.

”Prioritatea noastră este să-l eliminăm pe comandantul care le ordonă oamenilor săi să atace”, declară el.

În noaptea de 2 spre 3 mai, Kremlinul a fost vizat într-un atac cu dronă, prezentat de către autorităţile ruse drept o tentativă de asasinare a lui Vladimir Putin.

Kievul a dezminţit în mod oficial orice responsabilitate în acest atac.

Moscova a arătat cu degetul responsabilitatea Statelor Unite în acest atac cu dronă, însă Washingtonul descurajează, de la începutul conflictului, orice atac ucraiean pe teritoriul rus.

Citeşte şi: Contraofensiva Ucrainei: Şase drone au fost doborâte în Crimeea