Administraţia Parcul Natural Văcăreşti a devenit administratorul Deltei Văcăreşti, în parteneriat cu Primăria Capitalei

Administrația Parcul Natural Văcărești (APNV) a devenit oficial, începând de astăzi, administratorul Deltei Văcărești, într-un parteneriat semnat cu Primăria Capitalei, a anunțat, luni, la Antena 3, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.
Iulian Tudor
10 apr. 2017, 10:30
Administraţia Parcul Natural Văcăreşti a devenit administratorul Deltei Văcăreşti, în parteneriat cu Primăria Capitalei

„(…) în 2015 a fost aprobată o HG prin care Lacul Văcărești era desemnat parc natural. Bineînțeles că procedurile au fost îngreunate și undeva, anul trecut, spre sfârșit, a fost într-adevăr semnat definitiv actul legislativ prin care această zonă este desemnată total, cu subiect și predicat, Parcul Natural Văcărești. Vă anunț că, astăzi, am semnat contractul de atribuire în administrarea Asociației Parcul Natural Văcărești, care vine în parteneriat cu Primăria Capitalei. Ar trebui să le spun tuturor românilor și bucureștenilor că au parte de cel mai mare parc natural urban din România și cel mai mare parc natural urban din Europa continentală. Consider că primăria Capitalei a făcut, într-adevăr, un lucru extraordinar prin semnarea unui parteneriat cu Asociația Parcul Natural Văcărești”, a spus Gavrilescu.

Anul trecut, în luna mai, acumularea Văcărești a fost declarată, prin Hotărâre a Guvernului, parc natural, instituindu-se, astfel, regimul de arie naturală protejată. În acel moment, ecologizarea Parcului Natural Văcărești cade în sarcina Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR), ale cărei echipe au demarat acțiunile specifice pe întregul areal, după cum anunța ministerul de resort.

La începutul lunii decembrie, ministrul Mediului de la acea vreme, Cristiana Pașca Palmer, a anunțat demararea procedurilor de atribuire în administrare a 11 arii naturale protejate, printre care și Parcul Natural Văcărești. Astfel, toți cei care voiau să depună proiecte pentru administrarea arealului respectiv aveau la dispoziție 30 de zile, iar documentele solicitate erau disponibile pe site-ul Ministerului Mediului.

În decembrie 2016, consilierii generali ai Capitalei au fost de acord, în unanimitate, cu un protocol de colaborare între Primăria Capitalei și Asociația Parcul Natural Văcărești privind administrarea comună a ariei naturale Văcărești. Asociația este responsabilă cu elaborarea și procedura necesară pentru administrarea parcului. De asemenea, va trebui să inițieze și să deruleze procedurile științifice pentru elaborarea planului de management, respectiv să organizeze și implementeze activități din domeniile cercetare științifică, educație ecologică, conservarea naturii, turism, dar și să propună Primăriei proiecte vizând parcul.

Pe de altă parte, Primăria se angajează să susțină proiectele de cercetare, educație și conservare ale Asociației, dar și să se implice activ, prin resurse umane și financiare, în domenii precum infrastructura de vizitare turistică, infrastructura de utilități, pază, protecție, conexiune cu orașul.

Asociația Parcul Național Văcărești a dezvoltat proiectul pentru o mlaștină urbană urmând exemplul britanic și lucrând cu organizații de mediu cunoscute, precum Wetland Link International, Wildfowl și Wetland Trust, filiala WWF România, cât și cea din Marea Britanie.

Peste 90 de specii de păsări pot fi observate la Văcărești, în special cele de apă: bâtlani, egrete, cormorani și gâște sălbatice. În afară de acestea, mlaștinile sunt și casa unor mamifere mici precum: vulpi, nevăstuici și vidre (protejate la nivel european). Ecosistemul este divers și include reptile, amfibieni și nevertebrate precum: tritoni, salamandre, țestoase de apă, șopârle gri, șerpi de iarbă.

Parcul natural Văcărești se întinde pe o suprafață de 186 de hectare, iar în ultimii 22 de ani în acest areal s-a format un ecosistem acvatic cu întinderi de mlaștini, ochiuri de apă, stufăriș, perdele de trestie și stuf. Totodată, în zonă au fost identificate specii din mai multe grupe, respectiv: mamifere, păsări, reptile și amfibieni, faună piscicolă cu peste 90 de specii.

În Europa, singura astfel de zonă umedă urbană este Wetland Centre din Londra, care se întinde pe o suprafață de aproximativ 40 de hectare.

Citeşte şi Firea, după incendiile din Delta Văcăreşti: „Am cerut Poliţiei Locale să monitorizeze în permanenţă”

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Ce s-a întâmplat cu câteva minute înainte să iasă fum alb pe coșul de la Vatican. Mulți spun că a fost un semn
Capital.ro
Carnet de șofer 2025. Se anulează definitiv permisul. Șoferii români ce pierd de tot dreptul de a conduce
Playtech.ro
Papa Leon nu şi-a putut stăpâni emoţiile! Ce a făcut la balconul Vaticanului. Foto
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
„Veți ajunge la Canal”. Actorul Mihai Mălaimare, mesaj amenințător pentru cei care nu au vrut „turul II înapoi”
wowbiz.ro
Amantlâcul anului: Soția lui Dan Alexa, surprinsă noaptea în vila lui Alex Bodi! Avem imaginile bombă ale momentului | VIDEO EXCLUSIV
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Zodia care scapă de o mare povară. I se ia o piatră de pe inimă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Cine este cardinalul Robert Prevost și ce nume va primi noul Suveran Pontif
Cancan.ro
Mai rar așa ceva! Câte limbi cunoaște Papa Leon al XIV-lea
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie pentru Călin Georgescu. Anunțul venit azi, 8 mai: Parchetul nu a adus noi probe
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Doi părinți, tineri români, în vârstă de 19 și 23 de ani, au fost găsiți morți în casă, în Germania: "Au fost împreună în baie, mult timp". Au plecat la muncă în străinătate cu doar câteva zile înainte de tragedie
Primul sondaj pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Ce procente au Nicușor Dan și George Simion: între ei e o diferență destul de mare
MediaFlux
Românii care pot ieși mai devreme la pensie. Anunțul Casei de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania