Administraţia Sectorului 1 solicită RADEF să predea cinematografele în administrarea consiliului local

Administrația Sectorului 1 solicită Regiei Autonome a Distribuției și Exploatării Filmelor (RADEF) să predea cinematografele, inclusiv documentele și bunurile mobile ale acestora, în administrarea consiliului local al acestei zone administrative.

03 dec. 2015, 15:07
Administraţia Sectorului 1 solicită RADEF să predea cinematografele în administrarea consiliului local

Autoritatea locală își propune să reabiliteze și să consolideze, unde este cazul, clădirile cinematografelor pentru a fi redate circuitului cultural, potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 1.

„Administrația locală își manifestă preocuparea pentru situația celor nouă cinematografe și grădini din sectorul 1, aflate momentan în administrarea RADEF, unele dintre acestea aflându-se într-o stare avansată de degradare”, relevă sursa citată.

Primăria Sectorului 1 a început încă din 2009 demersurile pentru trecerea cinematografelor în administrarea consiliului local. Conform Legii nr. 303/2008, prin care s-a modificat Ordonanța Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, RADEF trebuia să predea Consiliului local sector 1 toate cinematografele din această zonă administrativă până pe 3 iulie 2009.

Printr-o adresă din 23 februarie 2009 Primăria sectorului 1 a solicitat predarea sălilor. RADEF a răspuns că le va preda în iunie 2009, pe 12 octombrie 2009 s-a revenit cu o solicitare. RADEF nu a mai răspuns, prin urmare Consiliul local sector 1 a chemat în judecată RADEF. A câștigat în primă instanță procesul, dar prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 47/ 2011 Executivul a abrogat prevederile legale privind transferul cinematografelor către consiliile locale, ca urmare recursul RADEF a fost admis și cererea Consiliului local sector 1 a fost respinsă de Înalta Curte de Casație și Justiție.

„În 2013, prin decizia 19, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională Ordonanța dată de Guvern în 2011. În consecință, Consiliul local sector 1 a chemat din nou în judecată RADEF, care a fost obligată de Curtea de Apel București în dosarul nr. 8128/2/2013 să predea cele nouă cinematografe și grădini cinematografice. RADEF a formulat recurs, ce se judecă în prezent la Înalta Curte de Casație și Justiție”, prevede comunicatul.

Cinematografele din sectorul 1 aflate în administrarea RADEF sunt: Patria, Scala, Excelsior, Dacia, Grivița, Cotroceni, Giulești, Feroviar și Grădina Parc.