Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente a aprobat vaccinul Pfizer împotriva COVID-19 pentru copiii între 5 și 11 ani

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a emis, vineri, autorizația pentru utilizarea de urgență a vaccinului Pfizer împotriva COVID-19 pentru copiii între 5 și 11 ani.

29 oct. 2021, 23:34
Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente a aprobat vaccinul Pfizer împotriva COVID-19 pentru copiii între 5 și 11 ani

Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente a aprobat vineri autorizația pentru utilizarea în regim de urgență a serului Pfizer BioNTech împotriva Covid-19, pentru copiii cu vârste între 5 și 11 ani.

Acesta este primul vaccin împotriva Covid-19 autorizat de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente în cazul copiilor mai mici.

Consilierii de vaccinuri ai FDA au votat marți cu 17-0 și o abținere, pentru administrarea de urgență a vaccinului în cazul copiilor între 5 și 11 ani.

Pentru această categorie de vârstă formula Pfizer presupune doar o treime din doza de vaccin utilizată pentru persoanele de 12 ani și peste.

Citește și: Valeriu Gheorghiţă îi îndeamnă pe părinţi să-şi vaccineze copiii: „O să fie greu să limităm pandemia fără vaccinarea tinerilor”

Potrivit studiilor clinice conduse de Pfizer, vaccinul său oferă o protecție de peste 90% împotriva bolilor simptomatice în rândul copiilor, chiar și la o treime din doză. Compania speră că doza mai mică va reduce riscul oricăror efecte secundare.

Totuși, vaccinarea copiilor nu poate începe încă. Consilierii Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA, din cadrul Comitetul consultativ pentru practicile de imunizare, se întrunesc la data de 2 noiembrie pentru a discuta dacă să recomande utilizarea vaccinului în rândul copiilor din SUA. Apoi, directorul CDC, dr. Rochelle Walensky, va lua decizia finală cu privire la utilizarea vaccinului.

Casa Albă a afirmat că are deja un plan stabilit pentru distribuirea vaccinurilor la copii. Serurile ar putea fi administrate de îndată ce reuniunea CDC s-a încheiat, relatează Antena 3.

Vaccinarea anti-COVID-19 pentru copiii cu vârste între 5 și 11 ani ar putea să înceapă în noiembrie, în SUA

Campania de vaccinare anti-Covid pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ar putea începe din prima jumătate a lunnii viitoare, potrivit anunțului făcut de directorul Institutului Național de Boli Infecțioase din SUA, Anthony Fauci.

„Dacă totul merge bine și dacă obținem aprobarea de reglementare și recomandarea Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), este foarte posibil ca vaccinurile să fie disponibile pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani în prima sau a doua săptămână din noiembrie,” a spus medicul într-un interviu, scrie Reuters.

Citește și: Scade vârsta de vaccinare anti-Covid. China şi Argentina încep imunizarea copiilor cu vârsta de peste 3 ani
Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite ale Americii a analiza cererea depusă de Pfizer/BioNTech pentru aprobarea serului. Grupul de consileri externi urmează să se pronunțe la data de 26 octombrie.

Recomandările privind vaccinarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani vor fi analizate de consilierii Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), într-o ședință ce va alea voc în primele zile din noiembrie. Decizia acestora va contribui la cea finală, luată de directorul instituției.

Rochelle Walensky, directorul CDC, a spus, în cadrul unei intervenții la Fox News Sunday, că agenția dorește să acționeze rapid.

„Știm cât de mulți părinți sunt interesați să își vaccineze copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani și intenționăm să acționăm cât mai repede posibil”, a declarat oficialul.

Vaccinul Pfizer este deja aprobat pentru copiii cu vârste între 12 și 17 ani. În urma unui studiu, compania a anunțat că serul are o eficiență de 90,7% la minorii cu vârsta între 5 și 11 ani, potrivit Antena 3.