Administratorii de plajă din Mamaia au încălcat legea pentru a mulțumi turiștii. Vor fi amendați

Administratorii de plajă din Mamaia au încercat să mulțumească turiștii, care s-au plâns că șezlongurile sunt prea departe de apă, așa că le-au repoziționat mai aproape de mal.

13 iul. 2021, 13:52
Administratorii de plajă din Mamaia au încălcat legea pentru a mulțumi turiștii. Vor fi amendați

Administratorii de plajă din Mamaia au încălcat legea în ceea ce privește distanța la care ar trebuie să fie așezate șezlongurile față de malul apei. Ei au încercat să mulțumească turiștii, care s-au plâns că șezlongurile sunt prea departe de plajă, așa că le-au repoziționat mai aproape de apă. În ciuda intențiilor bune, administratorii riscă amenzi, anunță reprezentanții Apelor Române Dobrogea Litoral.

Plaja din Mamaia a fost extinsă în acest an, iar noile sectoare nu pot fi exploatate, așa că potrivit legii șezlongurile trebuie amplasate pe sectoarele vechi de plajă. Asta înseamnă că între șezlonguri și apă trebuie să fie o distanță de 150 – 200 de metri, iar acest fapt a generat revolta turiștilor.

Turiștii și-au exprimat dezacordul cu privire la reamenajarea plajei, încă de la începutul sezonului. Reprezentanții Apelor Române Dobrogea Litoral au atenționat administratorii care au reamplasat șezlongurile că riscă amenzi.

În urmă cu o săptămână unul dintre patronii de plajă din Mamaia a anunțat că din cauza noilor reamenajări noul sezon estival este compromis și că vrea să renunțe la contract. Patronul a mai adăugat că a vorbit și cu alți adminitratori de plajă din Mamaia și că și aceștia o să solicite suspendarea contractelor pe anul acesta.

Investitorii se tem că-și vor pierde clienții, în condițiile în care mulți turiști au început să prefere plajele din Năvodari.

Atunci când autoritățile au lărgit plaja din Mamaia, au creat un teritoriu nou pentru România, astfel că aceste suprafețe nu sunt cadastrate, nu figurează nici în acte și, deci, nu pot fi concesionate.

În urmă acestei reamenajări, stațiunea Mamaia are o plajă care se desfășoară pe o suprafață de peste 50 de hectare, relatează Digi24.

Administratorii de plajă din Mamaia. Imagini după lucrările de lărgire

Lucrările de înnisipare continuă în zona Năvodari, în timp ce cele din Mamaia au deja finalizate, conform anunțului făcut de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL). În urma lucrărilor de lărgire, stațiunea Mamaia va avea din acest sezon estival o suprafață de plajă nouă de peste 50 de hectare.

Lucrările fac parte din proiectul numit ”Reducerea eroziunii costiere, faza II ( 2014-2020), fiind implementat de Adminsitrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral. Este vorba despre reducerea eroziunii costiere pentru 11 sectoare: stăvilarele Edighiol/Periboina, Mamaia, Tomis-Cazino, Agigea, Eforie, Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia– Venus- Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai. Proiectul, cofinanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare, are o valoare de 3,8 miliarde de lei.

„Stațiunea Mamaia va avea din acest sezon estival o suprafață de plajă nouă de peste 50 ha. Lucrările de înnisipare continuă în zona Năvodari, în timp ce în stațiunea Mamaia au fost deja finalizate. Antreprenorul lucrează 24 de ore din 24, de luni până duminică, pentru ca sezonul estival să se desfășoare începând din acest an în cele mai bune condiții pentru turiști. Aceștia vor beneficia de plaje extrem de generoase în stațiunea Mamaia. Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral  îi asigură pe turiști și localnici că se lucrează fără întrerupere pentru ca ei să descopere în această vară o plajă de dimensiuni spectaculoase” este mesajul transmis de ABADL pe pagina de Facebook.

În luna martie, lucrările au fost afectate pentru o perioadă scurtă de timp după ce zona din larg de unde se extrăgea nisipul nu a mai putut fi exploatată. Procurorii DNA spun că în adâncuri au fost descoperite fragmente cu potențial arheologic. Ar putea fi vorba chiar de o corabie antică. Perimetrul respectiv a fost verificat în 2017 de către arheologii de la Muzeul de Istorie din Constanța, care au trimis raportul către Ministerul Culturii.