Admitere liceu 2018: Tezele unice schimbă repartizarea computerizată. Primele reacţii

Rectorul Universităţii de Vest Timişoara (UVT), Marilen Pirtea, a declarat, luni, că introducerea tezelor unice la elevii de gimnaziu, în paralel cu menţinerea examenului de Evaluare Naţională, va avea efecte negative atât asupra elevilor, cât şi asupra cadrelor didactice şi a sistemului educaţional.

25 iun. 2018, 08:10
Admitere liceu 2018: Tezele unice schimbă repartizarea computerizată. Primele reacţii

Admitere liceu 2018: Rectorul Universităţii de Vest Timişoara (UVT), Marilen Pirtea, susţine că modul în care se creionează în acest moment noile condiţii de admitere la liceu demonstrează o lipsă de coerenţă şi de aliniere la tendinţele internaţionale în domeniu, una dintre variantele luate în discuţie între Ministerul Educaţiei şi partenerii săi prevăzând atât păstrarea Evaluării Naţionale, cât şi introducerea de teze unice pentru elevii de gimnaziu.

„Rolul tezelor unice va fi să înlocuiască media generală de absolvire a claselor V-VIII. Tehnic, e doar risipă de resurse, ambele sunt tipuri de evaluare cu aproximativ acelaşi caracter. Să se aleagă ori una, ori alta”, a precizat coordonatorul Comisiei de Educaţie a PNL, Marilen Pirtea.

Deputatul a mai punctat că introducerea tezelor unice presupune resurse umane, logistice şi financiare considerabile, întrucât acestea li s-ar adăuga celorlalte evaluări naţionale deja existente, de la sfârşitul claselor a VII-a şi a VIII-a.

„Operaţionalizarea acestor noi testări naţionale va încărca şi mai mult activitatea cadrelor didactice, iar punerea accentului pe teste standardizate înseamnă reducerea foarte mare a flexibilităţii în predarea la clasă, ceea ce omoară plăcerea copiilor de a învăţa”, a completat Marilen Pirtea.

El a mai remarcat şi faptul că nimeni nu a explicat motivul şi scopul pentru care s-ar lua o astfel de decizie.