ADMITERE LICEU 2019. Cum se face REPARTIZARE COMPUTERIZATĂ pe licee în cazul unor medii egale

ADMITERE LICEU 2019. Ministerul Educației a publicat ierarhia la nivel județean a absolvenților claselor a VIII-a. Elevii au nevoie de această ierarhie, pentru a vedea care sunt șansele de a ajunge la liceul și clasa pe care și-o doresc și pentru a completa cunoscând toate informațiile opțiunile în fișa de admitere la liceu. Ministerul a publicat cu întârziere ierarhiza mediilor de admitere la liceu, având în vedere că tot astăzi este și prima zi de exprimare a opțiunilor pentru licee.

09 iul. 2019, 04:29
ADMITERE LICEU 2019. Cum se face REPARTIZARE COMPUTERIZATĂ pe licee în cazul unor medii egale

ADMITERE LICEU 2019. Recorectarea lucrărilor a adus medii mult mai bune pentru unii dintre elevii care au făcut contestații. Potrivit rezultatelor publicate, sunt 30 de elevi care au obținut media 10 în țară, după această etapă. Cele mai multe medii noi de 10 au fost în județul Dolj, unde 5 elevi care aveau peste 9, au ajus la media 10, urcând astfel județul pe locul al treilea în țară după numărul de medii de 10. Pe primul loc este București, iar pe al doilea Iași.

VEZI AICI REPARTIZARE LICEE 2019

TOP județe după numărul mediilor de 10

  1. Bucureşti – 49 – 1 după contestații
  2. Iași  35
  3. Dolj 31 – 5 in plus
  4. Cluj 29 – 1 după contestații
  5. Argeş 24 – 1 după contestații
  6. Constanța 24
  7. Timiş 22
  8. Bihor – 20 – 3 după contestații
  9. Vrancea 16 – 3 după contestații
  10. Suceava  15 – 2 după contestații
  11. Bacău – 14 – 1 după contestații
  12. Maramureş 13
  13. Mureş 13
  14. Prahova 12
  15. Braşov 11
  16. Buzău 11 – 1 după contestații
  17. Botoşani 10 – 2 după contestații
  18. Olt 10 – 2 după contestații
  19. Vâlcea 10
  20. Sibiu 8
  21. Dâmbovița 7 – 3 după contestații
  22. Brăila 7 – 1 după contestații
  23. Călăraşi  7 – 1 după contestații
  24. Vaslui 6 – 1 după contestații
  25. Neamț 6 – 1 după contestații
  26. Hunedoara 6
  27. Sălaj 6
  28. Galați 5 – 1 după contestații
  29. Ialomița  5
  30. Satu-Mare  4
  31. Alba 4
  32. Ilfov  4
  33. Bistriţa-Năsăud 3
  34. Mehedinți 3
  35. Arad 2
  36. Caraş-Severin 2
  37. Gorj 1
  38. Harghita 1
  39. Tulcea 1
  40. Teleorman 1
  41. Giurgiu 1
  42. Covasna 0

Rezultatele inițiale de la Evaluarea Națională 2019 au venit cu note mai slabe decât anul trecut, înainte de contestații, în aproape toate județele. Procentul elevilor cu medii peste 5 a fost, înainte de contestații de 73,12, fiind și cel mai mic din ultimii cinci ani.

La Admiterea în liceu din 2018 primele 50 de specializări au fost din 12 județe și București, conform clasamentului oficial aflat încă pe site-ul ministerului Educației. În top 50 specializări la nivel de țară, cele mai multe au fost din București – 16, urmate de cele din Constanța – 7, Dolj – 5. Mai sunt 4 din Iași și Galați, 3 din Cluj și Braşov, 2 din Argeș și câte una din Buzău, Timiș, Brăila, Bihor și Suceava. Rezultatele de la Admiterea în Liceu 2019 vor fi publicate pe 12 iulie pe edu.ro și pe Edupedu.ro.

Prima specializare pe țară, în acest top 50, a fost cea de Matematică-Informatică bilingv-engleză de la Colegiul Național “Sfântul Sava” din București. Ultima medie a fost aici 9,91 și s-au ocupat 29 de locuri. 

Pe locul al doilea este specializarea Matematică-Informatică bilingv-engleză de la Colegiul Național “Mircea cel Bătrân” Constanța, unde au intrat doar 14 elevi și ultima medie a fost 9,85.

Pe locul al treilea a fost Colegiul Național “Frații Buzești” din Craiova, cu specializarea Științe ale Naturii, unde au intrat 29 de elevi, cea mai mică medie fiind tot 9,85.

ADMITERE LICEU 2019. Topul specializărilor din România la Admiterea din 2018:


Admiterea în licee a debutat anul acesta cu probleme, elevii și părinții fiind chemați la școala să-și exprime opțiunile în fișele de înscriere în clasa a IX-a, înainte ca Ministerul Educației să fi publicat ierarhia la nivel județean a mediilor de admitere. În jurul orei 12:00, instituția a publicat mediile în funcție de care elevii își calculează șansele de a intra la un liceu sau altul și pe baza cărora completează fișele de înscriere. Care este algoritmul de repartizare în licee 2019? 

Dacă doi candidați au medii de admitere la liceu egale, atunci vor fi departajați folosind, în ordine, următoarele criterii:

a) media generală obținută la Evaluarea Națională din clasa a VIII-a
b) media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a
c) nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul Evaluării Naționale
d) nota obținută la proba de matematică din cadrul Evaluării Naționale
e) nota obținută la proba de limbă maternă din cadrul Evaluării Naționale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă, în cazul candidaților care solicită înscrierea la unități de învățământ cu predare în limba minorităților naționale

Metodologia prevede că, în cazul în care la un liceu, pe ultimul loc, există candidați cu opțiunea exprimată pentru acel liceu și au mediile de admitere egale, precum și toate mediile de mai sus egale, atunci toți acești candidați sunt declarați admiși la opțiunea solicitată.

CALENDAR ADMITERE LICEU 2019

3 – 7 iulie 2019 Elevii de clasa a VIII-a vor completa fişele de înscriere la liceu
4 – 8 iulie 2019 Elevii și părinții verifică fişele de înscriere la liceu și corectează eventualele greşeli în baza de date computerizată
12 iulie 2019     Repartizarea computerizată la liceu a absolvenţilor clasei a VIII-a

Media de admitere la liceu, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Naţională (contează în proporție de 80%), şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a (20%).

CUM SE COMPLETEAZĂ FIȘA DE ADMITERE LA LICEU, PUNCT CU PUNCT

1. Observație: Câmpul Nr.înreg, care se găseşte în partea dreaptă – sus nu se completează. El reprezintă numărul de înregistrare pe care îl va primi fişa de înscriere în momentul depunerii ei.

2. Se completează următoarele câmpuri în fişa de înscriere:

  • Codul numeric personal (câmp obligatoriu)
  • Data nașterii (câmp obligatoriu)
  • Numele (câmp obligatoriu)
  • Init. tatălui (câmp obligatoriu) – inițiala tatălui
  • Prenumele (câmp obligatoriu)
  • Cod județ – cod școală proveniență (câmp obligatoriu) – se observă că sunt două seturi de căsuţe. În primul set se introduce codul judeţului iar în al doilea set se introduce codul şcolii de provenienţă. (Exemplu: un elev din Vaslui, introduce la codul judeţului VS, pentru București se va completa cu B, iar celălalt câmp se completează cu codul şcolii de provenienţă). Codul şcolii de provenienţă se găseşte în broşura editată de inspectoratul şcolar judeţean sau în lista şcolilor din secţiunea Planul de şcolarizare 2019
  • Denumire (câmp obligatoriu) – reprezintă numele şcolii de provenienţă.
  • Media claselor V-VIII (câmp obligatoriu) – media candidatului pe parcursul celor 4 ani de studiu.
  • În cazul în care candidatul a urmat cursurile gimnaziale în limbă maternă se completează denumirea limbii materne în dreptul câmpului Am urmat cursurile gimnaziale în limba maternă.
  • În cazul în care candidatul a urmat cursurile gimnaziale în limbă maternă, poate opta pentru calculul mediei de evaluare naţională fără a lua în calcul nota obţinută la proba de limbă maternă. Dacă se optează, marcând căsuţa, candidatul nu mai poate opta pentru specializări cu predare în limbă maternă.
  • Media generală obţinută la evaluarea naţională luând în calcul nota de la limba şi literatura română şi matematică
  • Media de admitere stabilită în baza mediei claselor V-VIII şi media generală obţinută la evaluarea naţională luând în calcul nota la limba şi literatura română şi matematică
  • Notă evaluare naţională limba şi literatura maternă Această notă va participa la calculul mediei de admitere dacă nu se optează pentru eliminarea ei din calculul mediei de evaluare naţională
  • Media generală obţinută la evaluarea naţională luând în calcul nota la limba şi literatura română, matematică şi limba şi literatura maternă
  • Media de admitere stabilită în baza mediei claselor V-VIII şi generală obţinută la evaluarea naţională luând în calcul nota la limba şi literatura română, matematică şi limba şi literatura maternă
  • Notă la proba de limba maternă – este compus din două zone: una destinată codului limbii si o alta destinată notei primite de candidat la proba de limba maternă. Codul limbii va fi preluat din brosura editată de inspectoratul şcolar judeţean.
  • Notă la proba de limbă modernă – este compus din două zone: una destinată codului limbii şi o alta destinată notei primite de candidat la proba de limbă modernă. Codul limbii va fi preluat din broşura editată de inspectoratul şcolar judeţean.
  • Opţiuni (câmp obligatoriu) – reprezintă lista opţiunilor alese de candidat. Ordinea opţiunilor de pe fişa este semnificativă, prima opţiune exprimată este luată în considerare înaintea celorlalte opţiuni. Fiecare opţiune este formată din 3 cifre. Codul opţiunilor se preiau din broşura editată de inspectoratul şcolar judeţean sau din listele din secţiunea Planul de şcolarizare 2019.
  • Diriginte (câmp obligatoriu) – semnătura dirigintelui candidatului.
  • Candidat (câmp obligatoriu) – semnătura candidatului.
  • Părinte (câmp obligatoriu) – semnătura părintelui candidatului.

Reguli pentru completarea fișei de admitere la liceu, publicate de Inspectoratul Școlar București:

  1. Fişa de înscriere se completează în ordinea preferințelor, folosind codurile opţiunilor pentru profilurile, specializările sau domeniile de pregătire dorite.
  2. Pentru profilurile, specializările sau domeniile de pregătire la care predarea se face într-o limbă a unei minorităţi naţionale, candidații pot înscrie codul respectiv în fişa de opţiuni numai dacă au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă respectivă sau dacă au susţinut şi au promovat proba de verificare a cunoştinţelor de limba maternă menţionată la Art. 10, alin. 8 din Metodologia de admitere. În caz contrar, opţiunea va fi anulată în momentul repartizării computerizate.
  3. Pentru specializările la care predarea unei limbi moderne se face în regim bilingv, candidații pot înscrie codul respectiv în fişa de opţiuni numai dacă au susţinut şi dacă au promovat proba de verificare a cunoştinţelor la limba modernă respectivă şi au pe fişă nota obţinută la această probă, conform prevederilor Art. 11 din Metodologia de admitere. În caz contrar, opţiunea respectivă va fi anulată în momentul repartizării computerizate.
  4. Pe fișa de admitere a fiecărui candidat se pot afla note la cel mult două limbi materne diferite la rubrica „nota obținută la limba și literatura maternă la evaluarea națională“ (una dintre ele fiind, eventual, limba maternă din care a studiat disciplinele la gimnaziu).

Completarea listei de opţiuni se face de către candidat în prezenţa părintelui/tutorelui legal instituit şi a dirigintelui clasei. Aceştia vor semna fişa de înscriere.

Candidaţii care nu au fost admişi la clasele la care se susţin probe de aptitudini, precum şi cei care au susţinut proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă sau de limbă modernă, indiferent dacă au promovat-o sau nu, ridică fişele de înscriere de la secretariatele liceelor la care au susţinut probe de aptitudini/probe de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă sau modernă. Apoi, în perioada prevăzută de calendar, îşi completează fişele de opţiuni la unitatea de învățământ de proveniență, pentru participarea la repartizarea computerizată.