Admitere liceu 2021. Care sunt cele mai bune licee din România. Calendarul complet

Admitere liceu 2021.Liceele vor ține cont la admitere de rezultatele din cei patru ani de gimnaziu și de notele obținute la examenele de la Evaluarea Națională.

23 iun. 2021, 20:29
Admitere liceu 2021. Care sunt cele mai bune licee din România. Calendarul complet

Admitere liceu 2021

. Alegerea liceului potrivit este un moment extrem de important pentru elevii care au promovat examenele de la Evaluarea Națională și este necesar să se țină cont de anumite aspecte. Admiterea la liceele din România se face în funcție rezultatele obținute în timpul celor patru ani de studiu în ciclul gimnazial și notele de la Evaluarea Națională. Elevii au nevoie mai întâi să se orienteze către o filieră, un profil și o specializare de care sunt pasionați sau pe care sunt interesați să o studieze.

Cei care vor promova examenele de la Evaluarea Națională și vor să continue studiile la un liceu trebuie să consulte broșurile de admitere, publicate de inspectoratele școlare, pentru a vedea ce intituții de învățământ oferă specializările dorite. Cel mai important aspect de care elevii trebuie să țină cont atunci când aleg liceul unde vor să studieze este ultima medie de admitere din anul precedent.

Admitere liceu 2021. Cele mai bune licee din țară în funcție de media de admitere

Liceele unde elevii au intrat cu cele mai mari note în 2020, pe baza mediei aritmetice dintre rezultatele din anii gimnaziali și cele obținute la Evaluarea Națională, sunt din București, Cluj-Napoca, Constanța, Focșani, conform informațiilor de pe admitereliceu.ro.

 1. Colegiul Național Sfântul Sava (București) – media de admitere 2020 – 9,89
 2. Colegiul Național Gheorghe Lazăr – (București) – media de admitere 2020 – 9,89
 3. Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu (București) – media de admitere 2020 – 9,87
 4. Colegiul Național Emil Racoviță (Cluj-Napoca) – media de admitere 2020 – 9,83
 5. Colegiul Național Avram Iancu (Cluj-Napoca) – media de admitere 2020 – 9,81
 6. Colegiul Național Iași – media de admitere 2020 – 9,80
 7. Colegiul Național Mircea cel Bătrân (Constanța) – media de admitere 2020 – 9,79
 8. Colegiul Național Gheorghe Șincai (București) – media de admitere 2020 – 9,76
 9. Colegiul Național Mihai Viteazul (București) – media de admitere 2020 – 9,75
 10. Colegiul Național Unirea (Focșani) – media de admitere 2020 – 9,74

În ceea ce privește specializările unde s-a intrat cu cele mai bune medii de admitere în 2020, „exigențele” și-au spus cuvântul în ceea ce privește matematica și știinţele naturii.

 1. Colegiul Naţional Sfântul Sava – București – Matematică-Informatică/Engleză – 9,98
 2. Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr – București – Matematică-Informatică – 9,90
 3. Colegiul Național Frații Buzești – Craiova – Ştiinţe ale naturii – 9,89
 4. Colegiul Național Mircea cel Bătrân – Constanța – Matematică-Informatică/Engleză – 9,87
 5. Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr – București – Ştiinţe ale naturii – 9.84
 6. Colegiul Național „Spiru Haret” – București – Matematică-Informatică/Engleză – 9.84
 7. Colegiul Naţional „Sfântul Sava” – București – Ştiinţe ale Naturii – 9,84
 8. Colegiul Național Frații Buzești – Craiova – Matematică-Informatică/Engleză – 9,83
 9. Colegiul Național Vasile Alecsandri – Galați – Ştiinţe ale naturii/Engleză – 9,82
 10. Colegiul Național Vasile Alecsandri – Galați – Matematică-Informatică/Engleză – 9,82

Media de admitere la liceu în 2021, în cazul absolvenților din clasa a-IX-a care au promovat examenul de la Evaluarea Națională, se calculează ca media ponderată între media generală la de la testarea națională, ce are o pondere de 80% și media generală de absolvire a claselor gimnaziale V- VIII, cu o pondere de 20%.

Media de admitere la liceu se calculează astfel:

M.A (Media de Admitere) = 0,2 × ABS + 0,8 × EN

MA = media de admitere, ABS = media generală de absolvire a claselor V – VIII, iar EN = media generală obţinută la Evaluarea Naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a.

Pandemia de Covid-19 a obligat Ministerul Educației să modifice calendarul admiterii la liceu în 2021, astfel că înscrierea elevilor la liceele dorite și repartizarea computerizată se vor face abia la finalul lunii iulie.

Admitere liceu 2021. Calendar, prima etapă 16 – 22 iulie

Prima etapă a repartizări computerizate va avea aloc în perioada 16 – 22 iulie 2021. Absolvenții clasei a VIII-a, alături părinți și asistați de diriginți, vor trebui să completeze opțiunile în fișele de înscriere, fie prin prezență fizică la unitatea de învățământ sau prin formular transmis electronic.

Este foarte important ca fișele de înscriere să fie completate corect și cu mare atenție întrucât orice greșeală poate duce la o repartizare nedorită.

În perioada 16 – 22 iulie 2021 se va face introducerea în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a informațiilor din fișele de înscriere.

La date de 22 iulie 2021, baza de date va fi transmisă la centrele de admitere județene/ale municipiului București și la Centrul național de admitere.

Admiterea la liceu 2021 va continua în ziua următoare, pe 23 iulie 2021, când se vor verifica și corecta eventuale erori din bazele de date, precum candidați aflați în baza de date pentru admiterea computerizată și care au fost deja admiși la liceele la care se susțin probe de aptitudini etc., de către Comisia națională de admitere și comisiile de admitere județene/a municipiului București; transmiterea modificărilor la comisia națională.

Pe 24 iulie 2021 se va face repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat a absolvenților clasei a VIII-a, se vor comunica rezultatele candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal și se vor afișa în unitățile de învățământ gimnazial listele cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal de stat din județ.

În perioada 25 – 28 iulie 2021se vor depune dosarele de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați, iar pe 29 iulie 2021 unitățile de învățământ liceal de stat vor transmite situația locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere până la data începerii cursurilor anului școlar 2021-2022, notează admitereliceu.ro

Admitere liceu 2021: Calendar, a doua etapă 29 iulie

La 29 iulie 2021 se vor afișa locurile rămase libere, inclusiv cele destinate candidaților romi, precum și cele destinate candidaților cu CES. Tot la această dată se va face înscrierea candidaților pentru probele de aptitudini sau la probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă.

În ziua de 30 iulie 2021 se va desfășura echivalarea probelor de aptitudini sau a probelor de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă.

Afișarea rezultatelor la probele de aptitudini și la probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă și rezolvarea eventualelor contestații se va face la data de 2 august 2021.

În perioada 29 iulie – 5 august 2021 se vor completa opțiunile în fișele de înscriere de către candidații care nu au fost repartizați computerizat în prima etapă și se va introduce în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a datelor din fișele de înscriere.

La data de 6 august 2021  se va face repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat a candidaților din a doua etapă a admiterii la liceu 2021 și se vor comunica rezultatele candidaților repartizați computerizat în a doua etapă a admiterii în învățământul liceal. În perioada 6 – 7 august 2021 se vor depune dosarele de înscriere la școlile la care au fost repartizați candidații din etapa a doua.

În perioada 9 – 13 august 2021 se vor primi cererile de înscriere a candidaților care au fost repartizați computerizat în primele două etape de admitere.