Pandemia a făcut ravagii! EDU.RO anunţă 16.500 de elevi de clasa a VIII-a corigenţi înainte de Evaluarea Naţională 2021

Aproape 16.500 de elevi de clasa a VIII-a au rămas corigenți în acest an, potrivit ministrului Educației. Pentru comparaţie, în anii trecuți toți elevii corigenți din toți anii de școală erau 15.000.

21 iun. 2021, 14:19
Pandemia a făcut ravagii! EDU.RO anunţă 16.500 de elevi de clasa a VIII-a corigenţi înainte de Evaluarea Naţională 2021

Evaluarea Naţională 2021.

10% din promoţia curentă a elevilor nu a intrat la examenul de evaluare naţională care va începe miercuri, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.  Aproape 16.500 de elevi de clasa a VIII-a au rămas corigenți în acest an, potrivit datelor prezentate de ministru. Sorin Cîmpeanu a spus că este o situație îngrijorătoare și că “trebuie să ne concentrăm la nivelul fiecărei școli pe motivele pentru care acești elevi nu au putut avea situația școlară încheiată”. Afirmațiile oficialului vin în contextul în care, potrivit datelor publicate la începutul anului de Ministerul Educației, în anii trecuți, în toți anii de studiu, de la clasa pregătitoare până la clasa a XII-a, erau cumulat 15.000 de elevi cu situația neîncheiată anual.

Ministrul Educației a anunțat că la Evaluarea Națională s-au înscris 131.177 de elevi, dintr-o generație în care erau înscriși 147.650 de elevi. Dintre cei înscriși, doar 26 sunt din din generațiile anterioare. Restul, adică 16.499 sunt cu situația neîncheiată, adică “se află în situație de corigență”, a declarat ministrul.

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NAŢIONALĂ 2021 EDU.RO după model PISA. Emoţii pentru 131.000 de elevi
“Cohorta, numărul elevilor de clasa A VIII-a, este mai mica anul acesta. Este de 147.650 de elevi. La final de an școlar, clasa A VIII-a, în Sistemul Informatic Integrat (SIIIR) atât erau: 147.650. O promoție mai mică în raport cu cea anterioară pentru că anul acesta clasa a VIII-a sunt cei care au avut clasa pregătitoare. În urmă cu opt ani generația a fost cumva splitată și de aceea avem cu câteva zeci de mii de elevi de clasa a VIII-a mai puțini decât anul trecut. Ăsta este un prim element.

Al doilea element: sunt aproape 90% elevi înscriși care vor putea să vină în ziua de 22 iunie la examenul de limba și literatura română. Este vorba despre 131.177 de elevi, foarte exact, din care 26 doar sunt din promoția anterioară. Este vorba de aproape 90%, restul nu au putut intra în examenul de Evaluare Națională deoarece nu au avut situațiile școlare încheiate. Se află în situația de corigență. Acest lucru este îngrijorător și trebuie să ne concentrăm la nivelul fiecărei școli pe motivele pentru care acești elevi nu au putut avea situația școlară încheiată.

EVALUARE NAŢIONALĂ 2021. Telverde pentru sesizarea neregulilor

Evaluarea Naţională 2021. Teama, îngrijorarea de o creștere a ratei de abandon școlar și așa foarte mare este importantă, după această perioadă de criză. Tocmai din cauza dificultăților pe care acești copii, mai ales cei din mediul rural, dar nu numai, le-au întâmpinat în această perioadă de criză și nu numai la nivel educațional. Au fost și dificultăți, știm foarte bine, în plan social: problema locurilor de muncă, problema accesului, multe probleme care ne generează semne de întrebare și îngrijorări cu privire la motivele pentru care 10% din promoția curentă nu a putut să intre la examenul de Evaluare Națională. E mult, e mult pentru că în general rata de participare la Evaluarea Națională este de peste 90% – este un alt semn de intrebare”, a declara ministrul la a3.ro.

Cîmpeanu a spus că era chiar nevoie de o evaluare psihologică a elevilor după această pandemie. „Dar numărul redus al consilierilor şcolari este de 2.500 pentru 3 milioane de elevi. E imposibil să lucrezi aşa”, a spus Cîmpeanu, adăugând că se vor lua măsuri în acest sens.

Potrivit Ministerului Educației, la finalul primului semestru din acest an școlar erau în risc de a rămâne cu situația școalară neîncheiată circa 65.000 de elevi din toate clasele, P-XII. La momentul publicării acelei informații instituția scria că “în ultimii ani, numărul elevilor care se aflau anual în această situație era de aproximativ 15.000”.

Recomandările ministrului pentru Evaluarea naţională 2021

– un timp de 15 minute suplimentar pentru completarea datelor de identificare din căsuţă
– posibilitatea de a face desene geometrice fără a se considera semne particulare
– a redus la 2 numărul notelor necesare pentru încheierea situaţiei şcolare.

Ministrul Educaţiei a precizat că toate aceste schimbări vin în ajutorul elevilor, după perioada grea din pandemia COVID, când o mare perioadă de timp cursurile s-au făcut on-line şi multe şcoli au fost închise.