ADMITERE LICEU 2023. Media claselor V-VIII, eliminată la Evaluare, cum se va intra la liceele bune!

ADMITERE LICEU 2023. Ministrul Educaţiei anunţă schimbări radicale pentru admiterea la liceu chiar din noul an şcolar.

29 aug. 2022, 13:13
ADMITERE LICEU 2023. Media claselor V-VIII, eliminată la Evaluare, cum se va intra la liceele bune!

ADMITERE LICEU 2023. Modificare majoră pentru admiterea la liceu 2023, anunțată pe Facebook de ministrul Educației. Acesta a scris într-un mesaj pe rețeua de socializare că „a fost eliminată media claselor V-VIII din calculul mediei de admitere la liceu”. Anunțul lui Sorin Cîmpeanu vine cu o săptămână înainte ca elevii vizați de schimbare să înceapă clasa a VIII-a.

„În acord cu partenerii de dialog social, a fost eliminată media claselor V-VIII din calculul mediei de admitere la liceu. Astfel, ierarhizarea absolvenților se va realiza doar pe baza mediei obținute la evaluarea națională.

ADMITERE LICEU 2023. În proiectul de ordin de ministru, obținut de Edupedu.ro, media claselor gimnaziale rămânea în calculul mediei de admitere la liceu 2023 și reprezenta 20% din aceasta, ca și până acum.

Calendarul probelor și afișării rezultatelor de la Evaluarea Națională 2023 este următorul:

  • 6 – 9 iunie 2023: Înscrierea la evaluarea națională
  • 9 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
  • 19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă
    21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă
    22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă
    28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
    28 iunie 2023 (ora 16:00 – ora 19:00) – 29 iunie 2023 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor
    29 iunie – 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor
    4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Ministrul Educaţiei anunţă o întâlnire cu prefecţii şi inspectoratele şcolare judeţene, marţi, pentru pregătirea începerii anului şcolar. La discuţii va participa şi premierul Nicolae Ciucă

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, luni, într-o intervenţie la Digi24, că marţi va avea loc o întâlnire cu prefecţii şi inspectoratele şcolare judeţene, pentru pregătirea începerii anului şcolar, el precizând că la discuţii va participa şi premierul Nicolae Ciucă.

Sorin Cîmpeanu a precizat că a ieşit dintr-o întâlnire a Comisiei pentru Dialog Social, în care ”s-au discutat subiecte precum admiterea în liceu, modul de abordare a burselor elevilor, pentru că a crescut bugetul de burse anul acesta, la rectificare, cu 300 de milioane de lei, modul de organizare  examenului de Bacalaureat 2023 şi lucruri care ţin de pregătirea şcolilor”.

”Mâine dimineaţă vom avea o întâlnire cu toţi prefecţii şi cu Inspectoratele Judeţene, pentru a vedea stadiul pregătirii şcolilor. La întâlnire va participa şi premierul României”, a mai spus Cîmpeanu.

Despre petiţia lansată pe platforma Declic, prin care ”se solicită preşedintelui României, Klaus Iohannis, autorul moral al proiectului „România Educată”, demiterea de urgenţă a ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, precum şi retragerea proiectelor legislative propuse de Ministerul Educaţiei”, ministrul Cîmpeanu a spus că ”orice petiţie este un drept cetăţenesc, constituţional, ce trebuie să fie respectat”.

Burse elevi 2022. Se schimbă regulile, se iau în calcul absenţele din anul precedent. CRITERII noi pentru burse

”Cetăţenii au dreptul să facă aceste petiţii, pe orice teă. Au fost teme care au adunat multe sute de mii de semnături. Este un drept pe care îl au şi este foarte bine să fie exercitat”, a spus ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu a mai afirmat că România Educată este o reformă care trebuie făcută, despre care discutăm de peste 6 ani şi jumătate.

”Eu am datoria să explic ce se întâmplă cu privire la aceste proiecte de legi ale Educaţiei. În momentul de faţă, centralizăm multe mii de amendamente, au fost propuneri foarte bune, rezultate pe parcursul celor 43 de zile de dezbatere şi peste 75 de întâlniri.

”Astăzi voi anunţa un stadiu intermediar al preluării acestor propuneri, multe dintre ele constructive, care fac din proiectele legilor educaţiei proiecte şi mai bune, ce vor fi înaintate Parlamentului”, a mai spus ministrul Educaţiei, arătând că ”Parlamentul este cel care adoptă legile, nu Ministerul Educaţiei”.