Admiterea în liceu va decurge normal, însă trebuie rezolvate neregulile la Evaluarea naţională

Admiterea în liceu va decurge normal, dar mai înainte trebuie rezolvate neregulile de la Evaluarea naţională pentru ca niciun candidat care a învăţat să nu sufere din cauza celor care au încercat să fraudeze examenul, susţin oficiali din Ministerul Educaţiei.
Filip Stan
04 iul. 2013, 20:52
Admiterea în liceu va decurge normal, însă trebuie rezolvate neregulile la Evaluarea naţională

Precizările vin, la solicitarea Mediafax, după ce, joi, pe site-ul Ministerului Educaţiei, la secţiunea Admiterea în licee 2013, a fost postat următorul mesaj: „Stimaţi părinţi. Facem eforturi să publicăm informaţiile care vă interesează în cel mai scurt timp„.

Vineri, absolvenţii de clasa a VIII-a ar trebui să înceapă să completeze fişele de înscriere la liceu, exprimându-şi opţiunile pentru anumite unităţi de învăţământ.

Conform Metodologiei de admitere în liceu 2013, joi, Comisia naţională de admitere trebuia să transmită către comisiile judeţene baza de date cu mediile de admitere şi ierarhia pe judeţ, iar vineri ar trebui afişată, în fiecare unitate de învăţământ gimnazial, lista candidaţilor, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere.

Însă, o serie de neregului au intrat, joi, în atenţia autorităţilor.

Directoarea Şcolii Gimnaziale nr. 115 din Capitală a fost demisă, după ce corpul de control al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a descoperit neconcordanţe între notele puse pe lucrări la Evaluarea naţională şi cele afişate la unităţile de învăţământ în 18 cazuri.

Dintre cele 18 lucrări, în opt cazuri nota afişată era mai mică decât cea de pe teză, iar în 10 cazuri nota afişată era mai mare decât cea de pe teză. Unul dintre candidaţi a avut notele mărite la ambele probe, respectiv Limba şi literatura română şi Matematică.

Diferenţe foarte mari între nota de pe lucrare şi cea afişată la unităţile de învăţământ au fost depistate, inţial, la cinci dintre lucrări, din lotul celor 18, în urma contestaţiilor depuse de elevi. Inspectorii ISMB s-au autosesizat şi au declanşat procedura de verificare a tuturor lucrărilor evaluate la centrul de la Şcoala Generală nr. 115.

Tot joi, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mehedinţi a anunţat că va declanşa o anchetă după ce trei elevi de la Şcoala nr. 6 din Drobeta Turnu Severin, care au depus contestaţii la Matematică la Evaluarea naţională, au obţinut note mai mari chiar şi cu cinci puncte.

Potrivit rezultatelor finale la Evaluarea naţională afişate la şcolile din Drobeta Turnu Severin, trei absolvenţi de clasa a VIII-a de la Şcoala nr. 6 din municipiu, care au depus contestaţii la Matematică, au obţinut după finalizarea acestora note mai mari cu 2,40 puncte, 3,80 şi 5,30 puncte.

Astfel, dacă înainte de depunerea contestaţiei la Matematică, un elev a obţinut 4,40, după soluţionarea acesteia, el a primit nota 9,70. De asemenea, o colegă a elevului respectiv a obţinut iniţial nota 4,50 la Matematică, iar după soluţionarea contestaţiei a primit 8,30. Un al treilea elev a primit nota 10, tot la Matematică, după soluţionarea contestaţiei, iniţial fiind notat cu 7,60.

Inspectorul şcolar general al ISJ Mehedinţi, Marian Şuţă, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că în acest caz va fi declanşată o anchetă după afişarea rezultatelor la examenul de bacalaureat.

Media de admitere în liceu va fi calculată ca medie aritmetică dintre media notelor de la Evaluarea naţională şi media generală a anilor de gimnaziu.

Repartizarea computerizată în licee va avea loc în trei etape. În prima etapă de admitere se pot înscrie candidaţii din seria curentă, precum şi cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2013 – 2014.

Potrivit metodologiei, din 5 până în 10 iulie vor fi completate opţiunile în fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a şi de către părinţii acestora, asistaţi de diriginţi, şi vor fi verificate fişele editate de calculator, pentru corectarea eventualelor greşeli. În 16 iulie va avea loc repartizarea computerizată a absolvenţilor înscrişi în prima etapă. Listele cu candidaţii vor fi afişate în 17 iulie la şcolile în care elevii au învăţat şi la liceele la care au fost repartizaţi, iar până în 26 iulie pot fi depuse dosarele de înscriere.

A doua etapă de admitere va avea loc în perioada 17 iulie – 1 august, pentru candidaţii din seria curentă, precum şi pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2013 – 2014.

În perioada 17-22 iulie vor fi completate fişele de opţiuni de către candidaţii care nu au participat la prima repartizare şi de către cei care au rămas nerepartizaţi. Repartizarea computerizată a candidaţilor din etapa a doua de admitere va avea loc în 25 iulie, în aceeaşi zi urmând să fie afişate listele la şcoli şi licee. Candidaţii repartizaţi vor putea depune dosarele de înscriere la licee în perioada 25-26 iulie.

În 26 iulie, liceele vor transmite situaţia locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaţilor admişi în cele două etape, iar în perioada 29 iulie – 1 august vor fi rezolvate, de către comisia judeţeană de admitere, situaţiile speciale, respectiv cele privind candidaţii care nu şi-au depus dosarele de înscriere în termen şi cei care nu au participat la primele două etape.

În etapa a treia de admitere în licee, repartizarea computerizată va avea loc în 5 – 6 august, pentru elevii care nu au participat la nicio repartizare, care nu au fost repartizaţi în etapele anterioare, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară mai târziu.

Citeşte şi ADMITERE LICEU 2013: Topul celor mai bune licee din Bucureşti

DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Vlad Pascu s-a panicat și își joacă ultima carte: ”Nu era atât de drogat”. Cererea bizară care îi putea aduce o pedeapsă mai mică
Capital.ro
Se schimbă legea pentru șoferii pensionari în România. Restricție la permisul de conducere
Playtech.ro
Schimbări uriașe la sănătate. Ce români pot pierde calitatea de asigurat și ce modificări apar la contribuții
DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Adevarul
Momentul în care o clădire din centrul Teheranului este spulberată de o rachetă lansată de armata israeliană
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Corupția, o constantă a comunismului românesc
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Ce a făcut Mihai Leu atunci când a aflat că are cancer. Campionul a sperat până în ultima clipă că va învinge boala
Cancan.ro
Detaliul ȘOCANT găsit în telefonul italianului ucis de urs, pe Transfăgărășan. Anchetatorii au rămas uluiți!
Playsport.ro
De ce a ajuns România datoare și fără bani? „Totul a început din 2016, când politica fiscală s-a...
Capital.ro
A murit cel mai mare actor. Maestrul a decedat în urma unui stop cardiac. O voce inconfundabilă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
VIDEO Un bărbat a fost ucis de urs, pe Transfăgărășan. Animalul l-a târât zeci de metri într-o râpă. Imagini terifiante cu cadavrul victimei
Irinel Popescu, medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: ”În final, a cedat și inima”
MediaFlux
Scoți bani de la bancomat? Urmează o nouă schimbare majoră
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ionel, viermele de primărie care vrea să ”șteargă” realitatea și presa