Admiterea la ASE, iulie 2023. Când încep înscrierile pentru programele de licență și cum poți deveni student la ASE

Absolvenții de clasa a XII-a care vor promova anul acesta examenul de Bacalaureat, dar și absolvenții de liceu din anii trecuți se pot înscrie anul acesta la o varietate de programe de studii universitare de licență, formele de învățământ cu frecvență redusă și la distanță, anul universitar 2023-2024 la ASE.

24 mai 2023, 12:31
Admiterea la ASE, iulie 2023. Când încep înscrierile pentru programele de licență și cum poți deveni student la ASE

ASE a anunțat programele de studii universitare de licență, formele de învățământ cu frecvență redusă și la distanță, pentru anul universitar 2023-2024. Pagina oficială de admitere a ASE este admitere.ase.ro și va fi folosită pentru întregul proces de admitere, începând cu înscrierea și continuând cu ierarhizarea candidaților și
stabilirea formei de finanțare (buget sau taxă), repartizarea pe facultăți (candidați repartizați, aflați în așteptare și respinși) și încheind cu afișarea rezultatelor finale ale admiterii (candidați admiși și respinși). Candidații vor avea acces, în permanență, prin intermediul platformei admitere.ase.ro, la statutul pe care îl dețin în cadrul diferitelor etape ale concursului de admitere.

Citește și: Ciucă, la întâlnirea cu reprezentanții elevilor și părinților: ”Fac oricâte întâlniri e nevoie pentru a opri greva, dar nu putem depăşi cadrul legal”

Pentru etapa iulie 2023, înscrierile au loc în intervalul 07-14 iulie 2023, până la ora 16.00. În 17 iulie vor fi afișate rezultatele obținute la eseul motivațional.

Candidații nemulțumiți de punctajul obținut pot depune contestații online la adresa de e-mail [email protected], între orele 14.00-16.00, tot în data de 17 iulie.

Pentru programele de studiu într-o altă limbă de circulație, în data de 18 iulie 2023, între orele 12.00 și 14.00 are loc susținerea online a testului de competență lingvistică.

Citește și: Legile Educației au fost adoptate de Senat. Cele două proiecte legislative merg la Iohannis la promulgare

La testul de competență lingvistică, vor avea dreptul să participe doar candidații care au obținut calificativul admis la eseul motivațional redactat în limba în care se organizează programul de studii respectiv. Testul de competență lingvistică este eliminatoriu pentru opțiunea referitoare la programele respective de studii. Testul conține 30 de întrebări care au o singură variantă de răspuns corectă, este notat cu puncte de la 100 la 10 și se evaluează prin calificativul admis/respins. Pentru obținerea calificativului admis este necesară acumularea a minimum 50 de puncte; în caz contrar se obține calificativul respins, iar candidatul pierde posibilitatea admiterii la programul de licență pentru care a susținut testul de competență lingvistică. Testul se va susține accesând linkul TEST din platforma admitere.ase.ro,
pentru care va fi efectuată o instruire prealabilă în aplicația ZOOM.

Rezultatele vor fi anunțate în aceeași zi. Contestațiile pentru această probă se pot depune contestații în 19 iulie, între orele 08.00 – 10.00. Rezultatele se anunța în aceeași zi.

În 19 iulie vor fi afișate rezultatele finale, repartizarea candidaților pe locurile scoase la concurs, a celor aflați în așteptare și a celor respinși.

Candidații declarați admiși pe locurile cu taxă trebuie să achite jumătate din taxa anuală de în intervalul 20 – 25 iulie, până la ora 14.00.

Lista finală a candidaților declarați admiși și a celor respinși va fi anunțată în 26 iulie 2023.

Brosura admitere studii de licență ASE

07.Hot.Senat nr. 219 din 14.12.2022_ Regulament admitere licenta_rev