Legile Educației au fost adoptate de Senat. Cele două proiecte legislative merg la Iohannis la promulgare

Legile Educației au fost adoptate de Senat și urmează să fie promulgate de președintele Klaus Iohannis. Cele două proiecte de lege au trecut de Parlament chiar în ziua în care profesorii se află în grevă.

22 mai 2023, 21:24
Legile Educației au fost adoptate de Senat. Cele două proiecte legislative merg la Iohannis la promulgare
Legile Educației au fost adoptate de Senat. Cele două proiecte legislative merg la Iohannis la promulgare

Legile Educației au fost adoptate de Senat. Legile Educației au fost adoptate de Senat cu 79 de voturi „pentru” şi 28 „împotrivă”. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat luni în plen că legea învăţământului superior, parte a pachetului de legi ‘România Educată’, vine în completarea legii învăţământului preuniversitar, fiind astfel asigurată o abordare coerentă şi predictibilă a procesului educaţional.

Citește și Monica Anisie, gafă de proporții despre legile educației: ”Aceste legi este despre viitor”

Legile Educației au fost adoptate de Senat

„Prin intermediul reformelor propuse ne asigurăm că ajutăm în mod real tinerii din România să-şi urmeze visul, să-şi aleagă cariera care li se potriveşte, dar mai ales să fie cetăţeni activi ai României democratice. În cadrul acestui proiect legislativ au fost incluse programe menite să combată abandonul universitar, să ofere studenţilor care au nevoie de o a doua şansă pentru a-şi continua studiile, să se implice în decizii ca beneficiari direcţi şi parteneri valoroşi, înţelegând să aplice mai bine noţiunile de etică şi integritate academică. Totodată, ne-am asigurat că învăţământul superior românesc va avea o puternică dimensiune de internaţionalizare, element pe care îl considerăm esenţial atunci când vine vorba despre performanţă”, a declarat Ligia Deca, după adoptarea proiectului.

Ministrul Educației a subliniat că un alt obiectiv important este integrarea tinerilor pe piaţa muncii.

„Acest lucru va fi realizat şi prin introducerea învăţământului superior în regim dual şi a posibilităţii constituirii de consorţii universitare pentru învăţământ dual. Măsura este una extrem de aşteptată de mediul economic şi se bucură inclusiv de o alocare consistentă din fonduri europene. Am inclus în legea învăţământului superior, similar abordării din legea învăţământului preuniversitar, măsuri prin care sprijinim cadrele didactice”, a adăugat ministrul Educaţiei.

De asemenea, ministrul Educației a prezentat câteva dintre aceste măsuri de sprijin pentru cadrele didactice.

„Universităţile pot majora salariile de bază în funcţie de specificul activităţii desfăşurate de profesori şi de performanţă cu încadrare în bugetul aprobat. Participarea în comisii specifice derulării activităţilor din cadrul departamentului, şcolii doctorale, facultăţii sau universităţii va fi inclusă în norma didactică. Cadrele didactice şi de cercetare care se pensionează pot primi, în plus, din bugetul Ministerului Educaţiei, două salarii raportate la ultimul salariu de bază. Comisiile consultative ale Ministerului Educaţiei pot avea în componenţa lor şi câte un membru al federaţiei sindicale reprezentative din învăţământul superior de stat cu cei mai mulţi membri, iar angajaţii operatorilor economici care sunt implicaţi în programele de învăţământ superior dual sunt scutiţi de la plata impozitului pe venit”, a transmis Ligia Deca.

Citește și Ligia Deca, anunț de ultimă oră pentru profesori: ”Cadrele didactice care ocupă un post în zonele defavorizate vor avea o primă de instalare egală cu cinci salarii minime”