Adolescent abandonat în spital de luni bune după ce a fost implicat într-un accident

Un adolescent de 16 ani, din judeţul Vaslui a fost abandonat în spital, de luni bune. Băiatul a suferit un accident rutier, la Braşov, în timp ce se afla pe un motoscuter. Medicii i-au salvat viaţa, dar după câteva luni, l-au trimis în judeţul natal, la Vaslui. El are nevoie de îngrijiri paliative, dar nu poate fi externat. Nici mama şi nici reprezentanţii Protecţiei Copilului nu îl vor.

RomaniaTV.net
06 dec. 2017, 10:31
Adolescent abandonat în spital de luni bune după ce a fost implicat într-un accident

Băiatul a fost victima unui grav accident rutier produs pe raza judeţului Braşov, în luna august. Starea sa a fost critică, medicii l-au salvat, iar ulterior au dispus transferul acestuia în judeţul natal. Adolescentul se află de mai bine de o lună, la Spitalul de Urgenţă din Vaslui, în stare neuro vegetativă, imobilizat la pat.

„Daca asa si-a ales el (fostul soţ) unu la mine si unu la el. Avem doi baieti impreuna, unu la mine, unu la el. Ce grija a avut, nu stiu, l-a lasat aiurea. Statea la o familie acolo, umbla pe ici pe colo, nu stiu de situatia lui nimica, până am aflat cu accidentul”, spune mama băiatului.

„Tot ceea ce a depins de îngrijirile medicale s-a realizat, problema este ca el necesita ingrijire pe termen lung, iar aceasta ingrijire nu poate fi realizata de unitatea noastra. Ne-am adresat diferitelor institurii si problema nu a fost rezolvata, dar inca mai asteptam raspunsuri”, a spus Ana Rinder, manager spital.

Părinţii băiatului sunt divorţaţi, iar mama spune că nu are pregătirea medicală pentru a-şi putea ajuta copilul.

„Nu am situatie cu ce sa il intretin si in primul rand eu nu sunt asistenta, ca la gat trebuie curatat dupa cate am inteles alimentat prin sonda, de sters, de spalat il spal eu ca e copilul meu, dar problema e ca mie daca imi da medic zi de zi doi km… aici daca ninge, nimic nu-ti mai intra aici”, mai spune mama.

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului susţin că pacientul necesită internare într-un centru de îngrijiri paliative, iar instituţia nu are în subordine un astfel de centru.

„Suntem constienti de situatia acestuia si impreuna cu reprezentantii spitalului si familia minorului am incercat sa identificam solutia cea mai buna. Avand in vedere ca la nivelul municipiului Vaslui nu avem dezvoltate servicii de ingrijire paleative am apelat la servicii specifice de la alte judete din tara. Am identificat o asociatie in judetul Bacau”, a declarat Irina Câmpeanu, purtător de cuvânt DGASPC.

Până la găsirea unei soluţii, băiatul râmâne internat la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui.