Adolescenţii care petrec mult timp în faţa telefoanelor mobile sunt mai nefericiţi

Adolescenţii care petrec mult timp în faţa telefoanelor mobile sunt "considerabil" mai nefericiţi decât cei care investesc timp în alte activităţi, precum sportul sau lectura, potrivit unui studiu publicat la 22 ianuarie de revista de specialitate Emotion, citat de EFE.

23 ian. 2018, 14:12
Adolescenţii care petrec mult timp în faţa telefoanelor mobile sunt mai nefericiţi

„De ce copiii super-conectaţi de azi cresc mai puţin rebeli, mai puţin fericiţi şi ajung complet dezarmaţi la vârsta adultă?”, se întreabă principalul autor al studiului Jean Twenge, de la Universitatea de Stat din San Diego (California, SUA).

Pentru a analiza acest fenomen, Twenge şi colegii lui au avut în vedere datele sondajului ”Monitoring the Future”, la care au participat peste un milion de tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani.

În sondaj, tinerii erau întrebaţi cât de frecvent folosesc telefonul mobil, tabletele şi computerul, precum şi despre interacţiunile lor sociale şi despre cât de fericiţi sunt în general.

Astfel au aflat că adolescenţii care petrece cel mai mult timp în faţa acestor dispozitive sunt „considerabil” mai nefericiţi, decât cei care fac sport, citesc, sau interacţionează cu colegii.

Totuşi, nici abstinenţa totală nu duce la fericire, având în vedere că adolescenţii care se declarau fericiţi erau cei care foloseau ecranele ceva mai puţin de o oră. Dincolo de acest prag ( o oră pe zi) nivelul de nefericire creştea în ritm constant.

„Elementul cheie între folosirea dispozitivelor electronice şi fericire este folosirea lor limitată”, este de părere Twenge.

Proliferarea acestor dispozitive de-a lungul timpului a coincis cu o scădere în general a sentimentului de fericire. Mai concret, sentimentul de satisfacţie faţă de viaţă, stima faţă de sine şi fericirea tinerilor a scăzut considerabil după 2012, an în care procentul americanilor care deţin un smartphone a crescut cu peste 50 la sută.

În concluziile lor, cercetătorii recomandă tinerilor ca în niciun caz să stea mai mult de două ore în faţa suporturilor digitale, să petreacă mai mult timp cu prietenii şi să facă sport, cele două activităţi fiind cel mai strâns legate de fericire.