Adrian Câciu: „Dacă vrem să închidem în 3% în 2024, n-avem decât recesiune de făcut. Asta înseamnă că toată lumea va plăti un preţ”

Întrebat cât ne mai așteaptă Comisia Europeană cu deficitul bugetar, ministrul a spus că vom obține cel mai probabil o prelungire a procedurii.

03 oct. 2023, 23:28
Adrian Câciu: „Dacă vrem să închidem în 3% în 2024, n-avem decât recesiune de făcut. Asta înseamnă că toată lumea va plăti un preţ”

Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, afirmă, marţi sear, că deficitul bugetar va ajunge la 5 – 5,5% până la finalul anului şi se poată discuţii cu Comisia Europeană ca ajungerea la un deficit de 3% să se realizeze la finalul anului 2025, nu în 2024. Dacă am forţa revenirea în ţinta de deficit de 3% anul viitor, Câciu crede că s-ar ajunge la recesiune, pe care România a reuşit să o evite până acum.

Bani de la stat pentru ziua de naștere. Se dau 200 de euro de la Guvern pentru persoanele care îndeplinesc aceste condiții

”Aşa am construit bugetul pentru înscriere pe 4,4% deficit, însă primele luni au arătat o încetinire a veniturilor bugetare, ceea ce înseamnă că deficitul nostru se duce spre 5 – 5,5% anul acesta”, a declarat, marţi seară, La Euronews, Adrian Câciu, fost ministru al Finanţelor.

Acesta a precizat că se discută constant cu Comisia Europeană pe această temă. ”Dacă vrei să ai creştere economică în continuare, cu austeritate nu obţi creştere economică. Cu austeritate, întotdeauna o să ai contracţie economică. Austeritatea se referă la scăderea cererii. Când pică cererea, o să ai contracţie economică că oferta o să dea faliment”, a explicat Adrian Câciu.

Întrebat cât ne mai aşteaptă CE cu deficitul acesta mare, ministrul a afirmat: ”În discuţiile pe care le avem cu CE (…) un an de zile nu este nicio problemă să obţinem o prelungire a procedurii, adică să închidem deficitul la 3% în 2025, deci o ajustare mai graduală”.

Salarii mai mari pentru aceşti bugetari. Peste 300.000 primesc mai multi bani din luna octombrie

”Am evitat recesiunea şi este o ştire pe care lumea o trece cu vederea. Europa este în recesiune, România nu este în recesiune, are a doua creştere economică din Europa. Dacă vrem să închidem în 3% în 2024, n-avem decât recesiune de făcut. Asta înseamnă că toată lumea va plăti un preţ care e incorect faţă de oameni şi e vina celor care au făcut deficitul acela mare de 9,4%”, a mai declarat ministrul Fondurilor Europene.