Adrian Câciu face anunțul care ar putea scădea facturile la energie ale românilor: ”Cetățenii nu trebuie să plătească erorile unei piețe imperfecte”

Ministrul Finanțelor spune că schema de plafonare a prețurilor ar trebui reanalizată după ce rata inflației a ajuns la 11,2%. Adrian Câciu susține că nu există motive de îngrijorare pentru că prețurile facturilor nu vor crește, chiar dimpotrivă- ar fi posibil să scadă.

13 mai 2023, 14:06
Adrian Câciu face anunțul care ar putea scădea facturile la energie ale românilor: ”Cetățenii nu trebuie să plătească erorile unei piețe imperfecte”

„Avem o inflaţie azi de 11,2%. Principala cauză a acestei scăderi a inflaţiei o reprezintă intervenţia Guvernului, criticată de-a lungul timpului de piaţă, asupra preţurilor la energie. Iată un efect care se va propaga şi către populaţie. Este necesară o analiză pe noul context de preţ şi o adaptare a plafoanelor sau a modului de schemă de sprijin la noul context. Adaptarea unei scheme poate să însemne şi preţuri mai mici.”, a declarat Câciu.

”Cred că este necesară o reanalizare a schemei şi adaptarea ei la preţurile de piaţă de acum, dar, cu păstrarea următorului scop, economia şi cetăţenii nu trebuie să plătească erorile şi distorsiunile unei pieţe imperfecte. Adică trebuie să înţelegem că acum avem un preţ la energie scăzut”, a adăugat ministrul Finanțelor.

Recent, în spațiul public a apărut informația că nu sunt bani, la Ministerul Energiei, pentru a susține plata furnizorilor. Ministrul Adrian Câciu dezminte informațiile.

Citește și: Nicuşor Dan are o singură şansă pentru a o învinge pe Gabriela Firea, la Primăria Capitalei: să fie susţinut şi de PNL. Iar această variantă este improbabilă

”A fost clarificată în şedinţa de guvern. Are bani. banii aceştia există. Este un instrument în plus pentru a achita cu celeritate facturile restante. Pe de altă parte, prin acest instrument, pentru a nu mai sta în întârziere pe fondul de tranziţie, pentru că s-a constatat că fondul de tranziţie în ultimele două, trei luni nu a fost alimentat corespunzător s-a intervenit cu încă un instrument flexibil, astfel încât Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii, din creditele bugetare avute la dispoziţie pe alte titluri de cheltuieli să poată plăti aceste facturi. Bani sunt. Se văd în execuţia bugetară”, a mai spus ministrul Câciu.

Jurnaliștii l-au întrebat pe ministrul finanțelor care este noua sursă de venit pe care ministerul Energiei o are. Adrian Câciu a evitat să răspundă.

„Pe oameni cred nu îi interesează partea tehnică pe care o discutăm între noi. Pe oameni îi interesează să fie facturile plătite la furnizori și să fie facturile  cu prețuri mici la cetățeni. Sunt bani în bugetele ministerelor.”, a adăugat acesta.

Citește și: Ordonanţa austerității: A fost eliminat articolul legat de sporul de doctorat