Ordonanţa austerității: A fost eliminat articolul legat de sporul de doctorat

Ministrul Adrian Câciu a prezentat, vineri, după şedinţa de Guvern, prevederile din Ordonanţa de reducere a cheltuielilor, el arătând că faţă de varianta care s-a aflat în transparenţă decizională, a fost eliminat articolul legat de sporul de doctorat, care urmează să fie clarificat în noua lege a salarizării.

12 mai 2023, 12:40
Ordonanţa austerității: A fost eliminat articolul legat de sporul de doctorat

Guvernul a adoptat vineri Ordonanța austerității. Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunțat că prin această Ordonanţă s-au luat o serie de măsuri în vederea unei chibzuiri a banului public. ”Faţă de forma pe care am avut-o în transparenţă decizională, au apărut şi câteva modificări”, a precizat ministrul Adrian Câciu.

În forma finală, guvernanții au decis să renunțe la articolul privind sporul de doctorat.

”Faţă de actul normativ pus în transparenţă publică, a fost eliminat articolul legat de sporul de doctorat, în baza discuţiilor pe care le-am avut cu sectoarele. Acest articol din legea salarizării există, rezidă şi în legea salarizării şi s-a considerat că o complicare a modului în care este acest articol în legea salarizării nu este la acest moment oportună, urmând ca în noua lege a salarizării să se clarifice mai concret modul în care sporul de doctorat va fi acordat”, a spus ministrul Finanţelor.

Citește și: Circa 10.000 de sindicaliști din Educație au mărșăluit pe străzile Capitalei. Se pregătesc de grevă generală în 22 mai. Preşedintele FSE Spiru Haret: Vom transmite Guvernului că suntem hotărâţi să continuăm acţiunile de protest

În proiectul de ordonanță inițial este precizat ca sporul pentru titlul de doctor să fie dat doar persoanelor care au în fișa postului atribuiții ce permit verificarea lunară a activității suplimentare.

Art. VII – „(1) În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, conducătorii autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, au obligația de a identifica și aproba posturile care implică atribuții specifice obiective și cuantificabile care justifică acordarea indemnizației prevăzute la alin.(1) al art.14 din Legea-cadru nr.153/2017.

Citește și: Se taie TOATE sporurile. Tot ce este peste salariul de bază, scos din noua lege a salarizării

(2) Odată cu aprobarea posturilor pentru care se justifică deținerea titlului științific de doctor, conducătorii autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, au obligația de dispune modificarea fișelor de post, prin stabilirea unui set de atribuții obiective și cuantificabile care să fie avute în vedere de conducătorul structurii cu prilejul verificării modului în care activitatea personalului care deţine titlul ştiinţific de doctor este valorificată în mod suplimentar.”, se arăta în proiect.