Adrian Câciu, ministrul de Finanțe: „Am stabilit introducerea unei contribuții care va fi achitată de producătorii de energie electrică”

Adrian Câciu, ministrul de Finanțe, susține că Guvernul va impune niște companiilor din energie să plătească anumite „contribuții" la un fond special. 

01 sept. 2022, 21:34
Adrian Câciu, ministrul de Finanțe: „Am stabilit introducerea unei contribuții care va fi achitată de producătorii de energie electrică”

Oficialul de la Finanțe a oferit mai multe informații, joi 1 septembrie.

„Am stabilit introducerea unei contribuţii, care o să fie achitată de producătorii de energie electrică. O să fie o contribuţie la un fond. O să faciliteze plata deconturilor de către minister. Lucrurile intră în normalitate: Se descurajează în acest fel mai ales în zona de traderi formarea unor preţuri în creştere, mult departe faţă de costul de achiziţie de pe piaţă. Împreună cu acel plafon maxim de decontare, lucurile intră în normalitate şi în România. Se va vedea în săptămâniile următoare”, a explicat ministrul de Finanţe.

 

Ministrul de Finanțe și-a luat angajamentul

 

Prevederea din OUG privind acest Fond nu va fi aplicată în cazul capacităţilor de producţie puse în funcţiune după data intrării în vigoare acestei ordonanţe de urgenţă şi nici companiilor care furnizează servicii publice de termie care produc energie electrică prin cogenerare.

„Contribuţia la Fondul de Tranziţie Energetică se va calcula, declara şi plăti de către vânzător lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datorează. Sumele reprezentând contravaloarea contribuţiei la Fondul de Tranziţie Energetică se vor plăti într-un cont distinct de disponibil în lei deschis la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale centrale competente, codificat cu codul de identificare fiscală al plătitorului”, arată actul normativ.

„În primele trei zile lucrătoare ale fiecărei luni, sumele încasate în contul prevăzut se virează de unităţile Trezoreriei Statului într-un cont distinct de disponibil în lei deschis pe numele Ministerului Finanţelor deschis la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti, denumit Fondul pentru Tranziţie Energetică”, mai prevede ordonanţa de urgenţă.

Întrebat despre impactul bugetar al măsurii de compensare şi plafonare în contextul creşterii preţurilor la gaze naturale şi energie, Câciu a răspuns.

„Un miliard de lei pe lună care va fi practic neutralizat din ceea ce înseamnă contribuţia pe care am impus-o”, a conchis Adrian Câciu, la finalul şedinţei de joi a Guvernului.