Adrian Câciu, nemulțumit de cheltuielile din PNRR: au intrat aproape 10 miliarde de euro și nu s-au cheltuit nici 2 miliarde

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a precizat că ”România a primit 33% din banii alocaţi în PNRR şi 20% din banii primiţi i-am cheltuit”.

28 mart. 2024, 21:30
Adrian Câciu, nemulțumit de cheltuielile din PNRR: au intrat aproape 10 miliarde de euro și nu s-au cheltuit nici 2 miliarde
Ce se întâmplă cu banii din PNRR. Adrian Câciu dă asigurări că plățile pentru România nu sunt blocate

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu a declarat joi că nu e mulţumit de câţi bani s-au cheltuit din PNRR, el precizând că România a primit 33% din banii alocaţi în PNRR şi 20% din banii primiţi i-am cheltuit. 9,45 de miliarde de euro au intrat şi s-au cheltuit 1,95 de miliarde de euro. Ministrul a mai spus că vor avea om avea discuţii în Guvern, o primă evaluare destul de tranşantă cu toţi coordonatorii de reformă, într-o şedinţă dedicată, pe absorbţie, pe 15 aprilie.

”Avem de recuperat nişte întârzieri pe unele zone. La Ministerul Energiei s-au făcut recuperări importante de întârzieri.dar mai sunt, ministerul educaţiei, sănătăţii, recuperează”, a declarat Adrian Câciu, în emisiunea România Politică de la Prima News.

”S-a trecut la un alt mod de lucru, s-a flexibilizat modul de lucru, era foarte rigid când am venit. Am introdus tot felul de mecanisme, inclusiv financiare, pentru ca banii să ajungă mai repede la beneficiari. Şi coordonatorii de reformă au început să lucreze mult mai aplicat. Şi Energia şi Sănătatea la momentul acesta sunt campioni la contracte. Nu mai vorbesc de campionul mondial care e Ministerul Transporturilor, 16 miliarde de euro, având alocate doar 6 miliarde”, a completat Câciu.

Ce se întâmplă cu banii din PNRR. Adrian Câciu dă asigurări că plățile pentru România nu sunt blocate
El a mai spus să sunt investiţii în infrastructura mare, şi avem şi bugetul, şi cofinanţarea, împrumutul de la Banca Europeană de Investiţii, surse adiacente care vin să completeze banii din PNRR.

”La acest moment, din PNRR avem contracte de 36 de miliarde de euro, dar conţinutul resursei PNRR este de 21 de miliarde de euro”, a mai spus el.

Ministrul a precizat că ”România a primit 33% din banii alocaţi în PNRR şi 20% din banii primiţi i-am cheltuit”.

”9,45 de miliarde de euro au intrat în România şi s-au cheltuit 1,95 de miliarde de euro”, a spus el, adăugând că în buget mai sunt prinse 7,5 miliarde de euro.

Întrebat dacă este mulţumit de acest procent, Adrian Câciu a răspuns: ”Nu, şi vom avea discuţiile aceastea în Guvern, a rămas să avem prima evaluare destul de tranşantă cu toţi coordonatorii de reformă, la nivelul premierului, într-o şedinţă dedicată, pe absorbţie, la 15 aprilie, când avem execuţia pentru primele trei luni şi atunci putem să ştim fiecare cât a avut alocat”.

Adrian Câciu: Toată lumea mă întreabă de metroul de la Cluj, aş vrea să îl întrebe şi pe domnul primar / Prin septembrie o să merg şi eu la Cluj să văd dacă avem şantierul / PNRR nu ne aşteaptă, anul 2026 este după uşă

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a declarat joi că toată lumea îl întreabă de metroul de la Cluj, şi ar vrea să îl întrebe şi pe domnul primar. Ministrul a precizat că prin septembrie o să meargă şi el la Cluj ca să vadă dacă avem şantierul, dacă s-au început lucrările, pentru că PNRR nu ne aşteaptă, anul 2026 este după uşă.

Citește și: Ion Ţiriac construieşte în Prahova un imens parc fotovoltaic cu bani din PNRR

Ministrul Investiţiilor a fost întrebat în emisiunea România Politică de la Prima News dacă se va construi metroul la Cluj.

”Toată lumea mă întreabă de metroul de la Cluj, aş vrea să îl întrebe şi pe domnul primar”, a precizat Câciu.

”Eu pot să vă spun că prin septembrie – acum e o situaţie cu politica şi să nu se înţeleagă altfel – o să merg şi eu la Cluj să văd dacă avem şantierul, dacă s-au încceput lucrările. Ele trebuiau să înceapă. PNRR nu ne aşteaptă, anul 2026 este după uşă, vreau să vedem lucruri excepţionale la Cluj, îmi exprim încrederea că o să le vedem”, a mai arătat Adrian Câciu.