Adrian Chesnoiu, primele declaraţii după ce Comisia Juridică a votat pentru ridicarea imunităţii: „În şase luni am reuşit să fac lucruri care stagnau de multă vreme”

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, luni, să dea un raport favorabil ridicării imunităţii deputatului PSD Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, cu 18 voturi "pentru" şi 3 "împotrivă", potrivit unor surse parlamentare.

27 iun. 2022, 19:02
Adrian Chesnoiu, primele declaraţii după ce Comisia Juridică a votat pentru ridicarea imunităţii: „În şase luni am reuşit să fac lucruri care stagnau de multă vreme”

Adrian Chesnoiu a participat la şedinţă, care s-a desfăşurat fără accesul presei. Pe 23 iunie, procurorul general a transmis Camerei Deputaţilor referatul DNA pentru exercitarea prerogativei de a cere urmărirea penală faţă de Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii.

„Sesizarea are în vedere cercetările pentru săvârşirea, în exercitarea funcţiei de ministru, a infracţiunilor de instigare (sub forma participaţiei improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite şi de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”, se precizează în referat.

Totodată, procurorul general a transmis şi dosarul în original. Ulterior, Adrian Chesnoiu a anunţat că se retrage din funcţia de ministru şi se autosuspendă din Partidul Social Democrat. De asemenea, el le-a cerut deputaţilor să voteze pentru ridicarea imunităţii parlamentare.

Adrian Chesnoiu a explicat printr-un mesaj publicat pe Facebook motivul pentru care şi-a dat demisia.

Citeşte şi: Sorin Grindeanu, numit ministru interimar al Agriculturii. Klaus Iohannis a semnat decretul

„NU am săvârșit nicio faptă de natură penală sau de corupție și mi-am desfășurat mereu cu integritate și cu dedicare activitatea mea executivă! În urma apariției în spațiul public a unor suspiciuni cu privire la activitatea mea ministerială, am luat următoarele decizii:

Le solicit tuturor deputaților din toate partidele vot pentru ridicarea imunității parlamentare, deoarece eu consider că suntem cu toții egali în fața legii și vreau să am posibilitatea de a elimina orice potențială suspiciune!

Mă retrag din funcția de ministru – nu vreau să planeze nicio suspiciune asupra activității mele guvernamentale. De asemenea, mă autosuspend din Partidul Social Democrat!

Vă mulțumesc tuturor celor care aveți încredere în mine, în nevinovăția mea și în toate lucrurile bune pe care le-am făcut!

Doamne ajută!”, a scris Adrian Chesnoiu, pe pagina sa de Facebook.

Luni, după votul din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, Adrian Chesnoiu a adresat un nou mesaj, în aşteptarea votului de marţi, din plen.

„Eu am preluat postul de ministru cu mare responsabilitate și am dorit să fac un bine fermeirilor, cred că în mandatul de 6 luni de zile am reușit să fac lucruri care stagnau de foarte multă vreme”, a declarat Adrian Chesnoiu.

Citeşte şi: Petre Daea, luat în calcul de PSD pentru Ministerul Agriculturii. Ciolacu: „Este printre numele propuse de către unii colegi”