Adrian Curaj, gata de NEGOCIERI după revendicările sindicatelor din ÎNVĂŢĂMÂNT

Adrian Curaj, a declarat sâmbătă seara, la Alba Iulia, întrebat dacă va accepta revendicările sindicaliștilor din învățământ, că soluții există și că săptămâna viitoare va fi transmis "un mesaj comun bun" în acest sens.

04 iun. 2016, 19:35
Adrian Curaj, gata de NEGOCIERI după revendicările sindicatelor din ÎNVĂŢĂMÂNT

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a declarat, sâmbătă, la Alba Iulia, întrebat dacă sindicatele din educaţie ar putea boicota desfăşurarea examenelor naţionale, că nu se aşteaptă la acest lucru deoarece sindicatele, ca şi ministerul au ca prim interes elevul. El a adăugat că se aşteaptă să se ajungă la o soluţie pentru deblocarea conflictului de muncă din educaţie, precizând că săptămâna viitoare sindicatele şi ministerul vor transmite un mesaj comun.

„Mi se pare important că și zona guvernamentală, și sindicatele până la urmă au același obiectiv: copii bine formați și respectul față de viitorul țării acesteia și statutul profesorului, unul important în societatea românească. Nu vă imaginați că nu vom ajunge la o soluție. Soluțiile există deja, sunt discutate și sunt convins că săptămâna viitoare va fi și transmis mesajul comun bun spre profesori, spre familii, spre părinți. Până la urmă, discuția e între sindicate și guvern, dar până la urmă cei afectați direct sunt copiii și indirect familiile. Eu cred că se va ajunge săptămâna viitoare la o soluție bună, pentru că, până la urmă, școala are nevoie și de stabilitate, are nevoie de seriozitate, pe de altă parte statutul profesorului trebuie confirmat și prin salarizarea în contextul salarizării globale în România”, a afirmat Adrian Curaj, ministrul Educației.

Întrebat de jurnaliști dacă va accepta cererile sindicaliștilor, Adrian Curaj a menționat că săptămâna viitoare vor fi prezentate „toate răspunsurile pentru lucrurile acestea”, ministrul adăugând că va fi în regulă, pentru că este atât de importantă alinierea salariilor.

„Noi nu ne-am pus problema de creșteri, adică nu a fost un mecanism care și-a propus și a avut ca obiectiv creșterea salariilor, a avut ca obiectiv alinierea și diminuarea discrepanțelor. Pe de altă parte, așa cum guvernul a abordat această problemă, sănătatea și educația sunt în prima linie, astfel încât alinierea acestora va permite ca, din 2018, practic să avem o șansă mai mare la o salarizare, o lege a salarizării unice. Dacă e mai devreme e mai devreme, (…), astfel încât ce se va întâmpla anul acesta și la anul pentru salariile profesorilor și alinierea aceasta va contribui foarte mult în ideea unei legi a salarizării unice”, a declarat ministrul Educației.

Adrian Curaj a subliniat că trebuie ajutați tinerii și cei din domeniile în care salariile sunt total nepotrivite.

„De exemplu, informaticienii din școli vor avea o creștere, credem noi, consistentă. Pentru că rolul lor este important, ca și al celorlalți profesori, numai că la ei era o discrepanță mare de salarii și atunci încercăm să le aliniem”, a spus ministrul Educației.

Acesta a spus că nu crede că se va ajunge la boicotarea examenelor pentru că atât sindicatele, cât și guvernanții au „ca prim interes elevul”.