Adrian Marinescu: „Persoanele născute după 1979 au un risc mai mare de infectare cu variola maimuței”

Medicul Adrian Marinescu a explicat de ce persoanele născute după 1979 au un risc mai mare de infectare cu variola maimuței, boala care s-a răspândit rapid în Europa.

17 iun. 2022, 17:28
Adrian Marinescu: „Persoanele născute după 1979 au un risc mai mare de infectare cu variola maimuței”

Adrian Marinescu a făcut noi precizări privind variola maimuţei, boala care a creat panică în rândul epidemiologilor şi care a ajuns şi în România.

Adrian Marinescu spune cine sunt persoanele cu risc mic de infectare

Potrivit medicului infecţionist, cei care sunt născuţi înainte de anul 1979 au un risc mai mic de infectare cu variola maimuţei deoarece aceştia au fost vaccinaţi împotriva variolei.

Citeşte şi Alertă medicală: persoanele infectate cu variola maimuței nu au voie să se joace cu animalele

„Vaccinul pentru variola umană asigură, din fericire, o eficacitate de 80 – 85 la sută din datele pe care le avem. Ceea ce înseamnă că persoanele născute după 1979, când nu a mai fost obligatorie vaccinarea, au un risc mare de a infecta. Și altceva ce este foarte important: prin vaccinare se asigură o imunitate durabilă de zeci de ani”, a explicat medicul de la Institutul Matei Balş, potrivit Europa Liberă.

Doctorul Marinescu a mai explicat că sunt două variante de virus variola maimuţei, iar gradul de mortalitate este diferit: cea din Africa de Vest şi cea din Congo, adică Africa Centrală.

„Este varianta din Africa de Vest care mai blândă ca formă și înseamnă o mortalitate mult sub 1%. Sunt cazurile pe care le avem acum în afara Africii. Și a doua variantă e cea din Congo, adică Africa Centrală, unde într-adevăr vorbim de o mortalitate mai mare, de 10 la sută. Din fericire, nu avem astfel de cazuri în afara Africii”, a mai precizat medicul la Europa Liberă.

Citeşte şi Variola Maimuţei a ajuns în Italia, zeci de cazuri au fost confirmate. Şi Ungaria a înregistrat primul caz

Ce este variola maimuţei

Variola maimuței este o infecție virală rară, cu infectare umană accidentală, care apare, de obicei, în principal în părțile împădurite din Africa Centrală și de Vest în urma contactului cu rezervorul animal. De asemenea, se poate răspândi de la persoană la persoană.

Este cauzată de virusul variolei maimuței, care aparține familiei ortopoxvirusului.