Adrian Năstase a fost achitat în dosarul „Mătuşa Tamara”. DNA contestă decizia

Fostul premier Adrian Năstase a fost achitat, joi, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru faptele de corupţie imputate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în Dosarul Mătuşa Tamara. DNA a anunţat că face recurs la decizia de achitare. 

RomaniaTV.net
15 dec. 2011, 08:23
Adrian Năstase a fost achitat în dosarul „Mătuşa Tamara”. DNA contestă decizia

Adrian Năstase a fost găsit nevinovat în dosarul „Mătuşa Tamara”, judecătorii ICCJ dându-i câştig de cauză fostului premier.

De asemenea, au fost achitaţi şi Ioan Melinescu şi Ristea Priboi, pentru complicitate la fapte de corupţie.

ICCJ l-a achitat pe Adrian Năstase pentru fapta de dare de mită, invocând articolul 11, punctul 2, litera a din Codul de procedură penală, raportat la articolul 10, litera d, respectiv că faptei îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii, transmite Mediafax.

Şi Ioan Melinescu a fost achitat pentru divulgare de informaţii şi pentru dare de mită, pentru acelaşi temei în baza căruia a fost absolvit şi Adrian Năstase.

Totodată, judecătorii instanţei supreme l-au mai achitat pe Melinescu pentru fapta de sustragere sau distrugere de înscrisuri, invocând litera c a articolului 10 Cpp, respectiv că fapta nu a fost comisă de el.

De asemenea, Ristea Priboi a fost achitat pentru complicitate la luare de mită şi la dare de mită, în baza articolului 10, litera a Cpp, adică fapta nu există.

Cheltuielile judiciare ocazionate de acest dosar rămân în sarcina statului, ICCJ respingând, totodată, ca nefondată cererea lui Ristea Priboi ca denunţătorul Jenică Boierică să-i plătească onorariul avocatului.

Decizia poate fi contestată la completul de cinci judecători al ICCJ, în termen de zece zile de la pronunţare.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a încheiat în 24 noiembrie cercetarea judecătorească în cazul „Mătuşa Tamara”. Instanţa anunţa atunci că în 7 decembrie se va pronunţa asupra acuzelor aduse de către Direcţia Naţională Anticorupţie fostului premier Adrian Năstase, consilierului acestuia Ristea Priboi şi fostului şef al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) Ioan Melinescu.

În 7 decembrie, instanţa a amânat pentru 15 decembrie pronunţarea în acest dosar.

DNA ceruse o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare pentru Năstase.

Dosarul a fost trimis în instanţă acum patru ani.

Replica DNA

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat că face recurs în cazul deciziei de achitare a fostului premier Adrian Năstase şi a celorlalţi doi inculpaţi din cazul „mătuşa Tamara”, la completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Fostul premier Adrian Năstase a fost achitat, joi, de către un complet de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) pentru faptele de corupţie imputate de procurorii Direcîţiei Naţionale Anticorupţie.

De asemenea, au fost achitaţi şi Ioan Melinescu şi Ristea Proboi, pentru complicitate la fapte de corupţie.