Adrian Năstase ar putea afla până la sfârşitul anului verdictul în procesul cu ISC

Instanţa Judecătoriei Sector 5 a arătat, miercuri, că dosarul în care Adrian Năstase a dat în judecată Inspectoratul de Stat în Construcţii poate fi soluţionat în cel mult 60 de zile şi a admis interogarea reprezentanţilor ISC, dispunând ca aceştia să transmită în scris răspunsurile la întrebări.
Romania TV
16 oct. 2013, 10:56
Adrian Năstase ar putea afla până la sfârşitul anului verdictul în procesul cu ISC

Judecătoria Sectorului 5 a luat în discuţie dosarul în care Adrian Năstase a dat în judecată Inspectoratul de Stat în Construcţii pentru că ar fi denaturat realitatea prin faptul că nu a arătat într-un comunicat de presă şi că instituţia a refuzat să primească banii stabiliţi de instanţă ca parte a sa din prejudiciul stabilit în dosarul „Trofeul calităţii”.

Instanţa a apreciat că această cauză poate fi soluţionată în cel mult 60 de zile.

De asemenea, instanţa a admis interogarea reprezentanţilor ISC, luând decizia ca aceştia să transmită în scris răspunsurile la întrebări.

Avocata lui Adrian Năstase a solicitat audierea fostului apărător al lui Adrian Năstase, Daniela Diaconescu, însă instanţa a respins această cerere.

„Solicităm audierea avocatei Daniela Diaconescu, care l-a reprezentat pe reclamant înainte şi după emiterea comunicatului de presă. Ar putea aduce informaţii cu privire la modul în care s-au derulat faptele”, a spus avocata lui Adrian Năstase.

Instanţa a stabilit următorul termen în dosar la 27 noiembrie.

Dosarul, care are ca obiect „obligaţie de a face cereri privind apărarea drepturilor nepatrimoniale”, a fost înregistrat la Judecătoria Sectorului 5 în 23 aprilie.

Fostul premier Adrian Năstase a arătat în cererea de chemare în judecată că Inspectoratul de Stat în Construcţii i-a afectat imaginea prin informaţiile pe care le-a transmis printr-un comunicat de presă din 13 februarie, în care se arăta, printre altele, că fostul premier refuză să plătească suma de bani stabilită de instanţă ca daune în dosarul „Trofeul calităţii”.

Năstase a cerut Judecătoriei Sectorului 5 obligarea ISC să dezmintă comunicatul din 13 februarie, să oprească publicarea acestuia în viitor, să publice un comunicat de presă în care să prezente situaţia de fapt reală şi, totodată, să publice hotărârea ce urmeză să fie pronunţată în cauză.

În plângerea adresată instanţei, Adrian Năstase susţine că, în februarie, reprezentanţii ISC au arătat în mod nereal faptul că nu a vrut să plătească suma de peste 3,3 milioane de lei, reprezentând partea sa din prejudiciul stabilit în dosarul „Trofeul calităţii”.

Năstase a precizat că el şi-a exprimat dorinţa de a plăti suma de bani încă din 7 februarie, dar nu a putut din cauza refuzului ISC de a o primi.

„Referirea în comunicatul de presă la inexistenţa unui refuz al ISC de a primi banii reprezintă o denaturare a realităţii prin omisiune, deoarece din actul nenumit (comunicat de executorul judecătoresc familiei Năstase la 8 februarie, n.r.) rezultă exact contrariul, executorul judecătoresc, «în numele şi pentru ISC», arată expres că ISC «stăruie în recuperarea pe calea executării silite a întregii creanţe stabilite prin titlu executoriu» şi că ISC «nu doreşte să răspundă notificării dvs şi doreşte continuarea executării silite»”, a arătat Năstase în acţiunea depusă la Judecătoria Sectorului 5.

Acesta a menţionat în acţiune că prin prezentarea nereală a situaţiei de fapt în comunicatul de presă şi a faptului că ISC nu a menţionat că instituţia a refuzat iniţial să primească banii i-au fost afectate demnitatea, onoarea şi reputaţia.

„Concluzia diferită decurgând din menţiunea nereală a refuzului de colaborare este că subsemnatul ar fi solicitat ISC datele de identificare în vederea efectuării plăţii pentru ca apoi să refuz să nu plătesc debitul, ceea ce mă vatămă evident prin lezarea demnităţii, creând impresia unei rele credinţe din partea subsemnatului”, a precizat Năstase în acţiunea depusă la instanţă.

Fostul premier a mai arătat că „orice persoană este în drept să ceară dezminţirea informaţiei care îi lezează onoarea, demnitatea sau reputaţia dacă cel care a răspândit această informaţie nu dovedeşte că ea corespunde realităţii”.

De asemenea, Adrian Năstase a cerut instanţei proba cu interogatoriu şi a solicitat ca reprezentanţii ISC să răspundă la 14 întrebări referitoare la documentele pe care le-au primit de la mandatarii lui, motivele pentru care instituţia a dat comunicatul de presă şi pentru care ISC nu a menţionat în acel document că a refuzat să primească banii.

Judecătoria Sectorului 1 a admis în 1 februarie cererea Inspectoratului de Stat în Construcţii de încuviinţare a executării silite a lui Adrian Năstase cu peste 3,3 milioane de lei din prejudiciul total din dosarul „Trofeul calităţii”, decizia fiind definitivă. Adrian Năstase a notificat, în 7 februarie, prin intermediul avocaţilor, Inspectoratul de Stat în Construcţii cu privire la faptul că va plăti 760.000 de euro din prejudiciul calculat în dosarul „Trofeul calităţii”, declara atunci avocatul acestuia, Ion Cazacu. Avocatul precizat că, la momentul trimiterii notificării, nu începuse procedura de executare silită dispusă de Judecătoria Sectorului 1 în cazul lui Năstase.

Ulterior, în 14 februarie, avocatul Ion Cazacu declara că ISC a transmis un număr de cont în care fostul premier să depună cei peste 3,3 milioane de lei.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

Prejudiciul total din dosarul „Trofeul calităţii” a fost stabilit la aproximativ 6,4 milioane de lei (peste 1,4 milioane de euro), instanţa stabilind ca toţi inculpaţii din dosar să plătească această sumă.

În 18 martie, Adrian Năstase a fost eliberat din penitenciar, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată în dosarul „Trofeul calităţii”.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Mesajul astrelor pentru zodii, sâmbătă, 10 mai 2025. Alegere importantă pentru Berbec
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu pomi în curte. Trebuie să anunți primăria cu 48 de ore înainte
Playtech.ro
Ce se întâmpla în spatele lui Vladimir Putin în timpul discursului din Piața Roșie. Marea paradă, umbrită de frica rușilor FOTO
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
O româncă din Germania spune că i-a fost anulată cererea de credit din cauza instabilității politice din România
wowbiz.ro
Ionel Ganea, grav accident rutier! Fiul său, transportat în stare critică cu elicopterul SMURD
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Schimbări majore în imobiliare. Noile reguli, publicate în Monitorul Oficial
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Au venit pentru o nuntă, dar au ars pe marginea drumului. Destinul sfâșietor al unei familii întoarse din Italia
Cancan.ro
ZODIA care își va găsi sufletul-pereche în luna mai 2025. Mihai Voropchievici: 'Fii deschis iubirii!'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli la bloc 2025. Administratorul are interzis. Trebuie acordul locatarilor. Îl poți acționa în instanță
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Pensionarii pierd 1.350 lei de la stat. Banii care nu se mai dau în 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costă cazarea la hotelul de lux al Simonei Halep, din Mamaia