Adrian Năstase cere alegeri anticipate şi o lege a graţierii: Penitenciarul este o fabrică de recidive

Imediat după ieşirea din închisoare, Adrian Năstase a spus că ar fi nevoie de alegeri parlamentare anticipate în 2015 care să reconsolideze puterea legislativă în România şi să adopte măsuri necesare ţării precum revenirea la votul pe liste şi adoptarea unei Legi a graţierii, în condiţiile în care penitenciarele sunt actualmente "o fabrică de recidivă".

21 aug. 2014, 16:59
Adrian Năstase cere alegeri anticipate şi o lege a graţierii: Penitenciarul este o fabrică de recidive

Adrian Năstase le-a spus jurnaliştilor ce l-au aşteptat la ieşirea de la penitenciarul Jilava că are diverse proiecte în minte pentru perioada următoare, chiar dacă nu mai poate activa ca om politic, în urma deciziilor judecătoreşti şi a Statutului PSD.

„Am diverse idei extravagante. Nu ştiu dacă o să vi le spun pentru că în ultimii 10 ani aţi dus-o foarte bine fără mine, dar mai ales în ultimii doi ani. Cred că în România de azi există două puteri: cea executivă, reprezentată de preşedinte şi Guvern, şi puterea judecătorească. Ar fi nevoie de a treia putere, cea legislativă, şi ar fi nevoie de alegeri parlamentare anticipate la anul din care să rezulte un nou Parlament care să rezolve anumite chestiuni. Una ar fi modificarea Legii electorale prin revenirea la votul pe liste”, a spus Năstase.

Al doilea subiect abordat de Năstase a fost situaţia sistemului penitenciar din România. „Cred că ar trebui înţeles un lucru simplu: din când în când este nevoie de amnistie fiscală, dar şi de o lege a graţierii, una realizată în mod inteligent, nu cu limite aberante, de până la 7 ani. Dincolo de ceea ce înseamnă răutate şi dorinţa de răzbunare, penitenciarul, aşa cum este acum, este o instituţie depăşită şi reprezintă o fabrică de recidivă”, a declarat Adrian Năstase.

Întrebat dacă şi-a făcut prieteni în închisoare, Năstase a răspuns: „Foarte mulţi. De exemplu, în fiecare săptămână, am mers la comunitatea consumatorilor de droguri. Am discutat teme extrem de diverse privind arta, muzee, Constituţie, masonerie, Legea privind graţierea. Unii dintre ei sunt absolut remarcabili. Unii au greşit, fireşte, şi trebuie să plătească, dar este păcat că societatea nu le poate folosi potenţialul”.

De altfel, vestea că va fi eliberat a aflat-o după o prelegere ţinută celorlalţi deţinuţi. „Tocmai terminasem o discuţie cu colegii mei despre Constantin Brâncoveanu şi mi-am adus aminte că trădarea boierilor a dus la apariţia domnilor fanarioţi în România”, a spus Năstase.

Judecătorii Tribunalului Ilfov au decis joi ca fostul premier Adrian Năstase să fie eliberat. Sentinţa este definitivă. Fostul premier va ajunge acasă în cursul acestei seri. El a ieşit din Penitenciarul Jilava la ora 19.10 şi a fost aşteptat de fiii săi, Andrei şi Mihnea, care l-au îmbrăţişat chiar la ieşirea pe poarta închisorii, înainte ca Adrian Năstase să discute cu jurnaliştii.

Instanţa a menţinut practic decizia Judecătoriei sectorului 4 şi considerentele care au stat la bază, un rol important în eliberarea fostului prim-ministru avându-l şi faptul că acesta a avut un comportament ireproşabil în închisoare, fără nici o pedeapsă, dar cu nouă recompense.

Avocatul lui Adrian Năstase, Ion Cazacu, a spus că în doar câteva ore Adrian Năstase va fi eliberat întrucât sentinţa prevede „eliberarea de îndată”. Sentinţa a fost, de altfel, trimisă imediat la penitenciar, unde au avut loc formalităţile administrative în acest sens.

Cazacu a spus că decizia instanţei era previzibilă. „Din punctul nostru de vedere, al avocaţilor, erau 100% şanse să fie eliberat. Analizând profesionist şi la obiect contestaţia Parchetului, aceasta nu a avut substanţă nici faptică, nici juridică. În sarcina noastră a rămas combaterea motivelor contestaţiei. S-a dat o decizie definitivă extrem de corectă”, a apreciat Cazacu.

Avocatul a precizat că pedepsele complementare primite de Năstase se menţin, inclusiv interdicţia de a fi ales într-o funcţie publică atât pe durata condamnării, cât şi pentru 5 ani după. Ion Cazacu a spus că urmează să fie evaluat dacă este oportună implicarea de orice fel a clientului său în campania electorală. „Trebuie analizat acest lucru. Nu este scrisă negru pe alb această interdicţie, dar este important să nu dăm motive de discuţie”, a mai spus Cazacu.

Judecătoria Sectorului 4 a decis, în 23 iulie, că Adrian Năstase, condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare, după contopirea pedepselor din dosarele „Zambaccian” şi „Trofeul calităţii”, poate fi eliberat condiţionat, în urma executării unei treimi din pedeapsă. Propunerea a fost înaintată Judecătoriei Sectorului 4 de comisia responsabilă din Penitenciarul Jilava, care a arătat că Adrian Năstase „a avut un comportament foarte bun pe perioada detenţiei, nefiind sancţionat disciplinar”.

Instanţa a apreciat că există premisele că timpul executat a fost suficient pentru reeducarea lui Adrian Năstase şi că acesta, prin participarea activă la programele desfăşurate în vederea pregătirii graduale pentru liberare, şi-a format şi consolidat o atitudine corectă faţă de valorile sociale, faţă de ordinea de drept şi faţă de regulile de convieţuire socială.

Judecătorul a menţionat că scopul preventiv şi educativ al pedepsei a fost atins, iar funcţiile de exemplaritate şi eliminare temporară ale pedepsei au fost îndeplinite, „astfel încât în viitor să se încadreze într-o viaţă normală, părăsind câmpul infracţional”.

Judecătorul a aplicat legea penală mai favorabilă, conform articolului 5 din noul Cod penal, analizând condiţiile impuse de lege pentru acordarea liberării condiţionate conform legislaţiei anterioare, iar nu conform noilor reglementări penale intrate în vigoare la 1 februarie 2014.