ADRIAN NĂSTASE A FOST ELIBERAT. Sentinţa este definitivă. Fiii săi l-au aşteptat în faţa închisorii VIDEO

ADRIAN NĂSTASE A FOST ELIBERAT. Judecătorii Tribunalului Ilfov au decis ca fostul premier Adrian Năstase să fie eliberat.  Sentinţa este definitivă. Fostul premier va ajunge acasă în cursul acestei seri. El a ieşit din Penitenciarul Jilava la ora 19.10 şi a fost aşteptat de fiii săi, Andrei şi Mihnea, care l-au îmbrăţişat chiar la ieşirea pe poarta închisorii, înainte ca Adrian Năstase să discute cu jurnaliştii VEZI LIVE

21 aug. 2014, 14:10

UPDATE. La ora 19.10, ADRIAN NĂSTASE a ieşit pe poarta Penitenciarului Jilava, unde a fost întâmpinat de fiii săi, Andrei şi Mihnea, pe care i-a sărutat şi îmbrăţişat. Ulterior, el a oferit o declaraţie de presă.

 

„Niciodată nu este prea târziu să se facă dreptate, deşi trăim într-o lume cumplită în care starea de normalitate pare ieşită din comun”, a comentat Lucian Bolcaş, avocatul lui Adrian Năstase, imediat după anunţarea deciziei Tribunalului Ilfov.

Instanţa a menţinut practic decizia Judecătoriei sectorului 4 şi considerentele care au stat la bază, un rol important în eliberarea fostului prim-ministru avându-l şi faptul că acesta a avut un comportament ireproşabil în închisoare, fără nici o pedeapsă, dar cu nouă recompense.

ADRIAN NĂSTASE, ELIBERAT. Prima reacţie a familiei lui ADRIAN NĂSTASE, după decizia privind eliberarea

Un alt avocat al lui Adrian Năstase, Ion Cazacu, a spus că în doar câteva ore Adrian Năstase va fi eliberat întrucât sentinţa prevede „eliberarea de îndată”. Sentinţa a fost, de altfel, trimisă imediat la penitenciar, unde au avut loc formalităţile administrative în acest sens.

Victor Ponta: Mă bucur foarte, foarte mult că Adrian Năstase va fi alături de familie

Cazacu a spus că decizia instanţei era previzibilă. „Din punctul nostru de vedere, al avocaţilor, erau 100% şanse să fie eliberat. Analizând profesionist şi la obiect contestaţia Parchetului, aceasta nu a avut substanţă nici faptică, nici juridică. În sarcina noastră a rămas combaterea motivelor contestaţiei. S-a dat o decizie definitivă extrem de corectă”, a apreciat Cazacu.

Avocatul a precizat că pedepsele complementare primite de Năstase se menţin, inclusiv interdicţia de a fi ales într-o funcţie publică atât pe durata condamnării, cât şi pentru 5 ani după. Ion Cazacu a spus că urmează să fie evaluat dacă este oportună implicarea de orice fel a clientului său în campania electorală. „Trebuie analizat acest lucru. Nu este scrisă negru pe alb această interdicţie, dar este important să nu dăm motive de discuţie”, a mai spus Cazacu.

Judecătoria Sectorului 4 a decis, în 23 iulie, că Adrian Năstase, condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare, după contopirea pedepselor din dosarele „Zambaccian” şi „Trofeul calităţii”, poate fi eliberat condiţionat, în urma executării unei treimi din pedeapsă. Propunerea a fost înaintată Judecătoriei Sectorului 4 de comisia responsabilă din Penitenciarul Jilava, care a arătat că Adrian Năstase „a avut un comportament foarte bun pe perioada detenţiei, nefiind sancţionat disciplinar”.

ADRIAN NĂSTASE, schimbat radical după 7 luni de închisoare FOTO VIDEO

Instanţa a apreciat că există premisele că timpul executat a fost suficient pentru reeducarea lui Adrian Năstase şi că acesta, prin participarea activă la programele desfăşurate în vederea pregătirii graduale pentru liberare, şi-a format şi consolidat o atitudine corectă faţă de valorile sociale, faţă de ordinea de drept şi faţă de regulile de convieţuire socială.

Judecătorul a menţionat că scopul preventiv şi educativ al pedepsei a fost atins, iar funcţiile de exemplaritate şi eliminare temporară ale pedepsei au fost îndeplinite, „astfel încât în viitor să se încadreze într-o viaţă normală, părăsind câmpul infracţional”.

Judecătorul a aplicat legea penală mai favorabilă, conform articolului 5 din noul Cod penal, analizând condiţiile impuse de lege pentru acordarea liberării condiţionate conform legislaţiei anterioare, iar nu conform noilor reglementări penale intrate în vigoare la 1 februarie 2014.

ADRIAN NĂSTASE, eliberare condiţionată: De ce se opun procurorii. Contestaţia depusă de DNA

În contestaţia depusă în instanţă, procurorii DNA au susţinut că Năstase nu s-a remarcat printr-un comportament deosebit, care să justifice punerea în libertate, activităţile educative desfăşurate în Penitenciarul Jilava au avut loc împreună cu alţi deţinuţi şi nu reflectă comportamentul său personal, iar la dosarul de eliberare condiţionată nu există dovezi temeinice de îndreptare a acestuia.

De cealaltă parte, avocaţii lui Năstase au declarat că fostul premier îndeplineşte toate condiţiile pentru a ieşi mai devreme din închisoare, a executat deja fracţia de o treime din condamnare, nu a fost sancţionat niciodată în penitenciar, a avut un comportament disciplinat şi a participat la 24 de dezbateri pe diferite teme şi la manifestări artistice.

Adrian Năstase a fost condamnat pe 6 ianuarie 2014 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trei ani pentru şantaj în dosarul ‘Zambaccian’. De asemenea, el a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de închisoare în dosarul ‘Trofeul calităţii’, din care a efectuat opt luni de detenţie, fiind eliberat condiţionat.

În 24 iunie, Curtea de Apel Bucureşti a decis, după contopirea condamnărilor primite de fostul premier în dosarele „Trofeul calităţii” şi „Zambaccian”, să adauge un spor de şase luni la pedeapsa de patru ani pe care o executa fostul premier din 6 ianuarie.

Din pedeapsa lui Adrian Năstase a fost scăzută perioada în care a stat în penitenciar, respectiv nouă luni (272 de zile), din 20 iunie 2012 până în 18 martie 2013, când a executat condamnarea de doi ani primită în dosarul „Trofeul calităţii”.

În dosarul ‘Zambaccian’, Adrian Năstase a fost acuzat că a primit de la fostul şef al ISC, Irina Jianu, în perioada 2002-2004, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 600.000 de euro, constând în bunuri importate din China şi contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele din localitatea Cornu şi Bucureşti.

ADRIAN NĂSTASE aşteaptă eliberarea: După ce ies din închisoare, fac o conferinţă de presă VIDEO

În dosarul ‘Trofeul calităţii’, Adrian Năstase a fost acuzat că în anul 2004 s-ar fi folosit de ”influenţa sau autoritatea funcţiei de preşedinte al unui partid” pentru organizarea unui simpozion intitulat ‘Trofeul calităţii în construcţii’ cu scopul strângerii unor sume de bani destinate campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, la care urma să participe.