Adrian Năstase cere Tribunalului eliminarea din pedeapsa sa a zilelor petrecute la Floreasca

Fostul premier al României, Adrian Năstase, cere Tribunalului Bucureşti, eliminarea din condamnarea sa definitivă a celor şase zile în care a fost internat la Spitalul Floreasca, ca urmare a tentativei de suicid, pe motiv că el era arestat, şederea în unitatea spitalicească fiind sub pază.

RomaniaTV.net
19 sept. 2012, 16:57
Adrian Năstase cere Tribunalului eliminarea din pedeapsa sa a zilelor petrecute la Floreasca

Prin avocaţii săi, Adrian Năstase a înaintat, luni, o contestaţie la executare, la Tribunalul Bucureşti prin care cere „computarea” (scădere a perioadei de arest preventiv din timpul total al pedepsei privative de libertate la care e condamnată o persoană-n.r.) celor şase zile pe care le-a petrecut internat la Spitalul Floreasca, în urma tentativei sale de sinucidere.

Avocatul acestuia, Ion Cazacu, a declarat, miercuri, că judecătorii trebuie să analizeze şi să „compute”, adică să considere ca executate în cadrul pedepsei de doi ani de închisoare cu executare, cele şase zile pe care fostul premier le-a petrecut la Spitalul Floreasca din Capitală.

Cazacu a arătat că cele şase zile, respectiv perioada 20-26 iunie, a fost executată de clientul său, deoarece acesta a fost internat sub paza poliţiştilor.

Un alt argument menţionat de avocat este acela că Năstase şi-a început executarea efectivă a pedepsei la momentul la care poliţiştii i-au înmânat, la el la domiciliu, mandatul de executare al pedepsei. Astfel, a explicat avocatul Cazacu, Adrian Năstase era deja arestat în momentul în care a ajuns la spital, dovada fiind faptul că a fost transportat la spital însoţit de trei ofiţeri.

Ion Cazacu a arătat că instanţa trebuie să analizeze aceste aspecte şi să considere cele şase zile petrecute de Năstase la Floreasca, sub paza permanentă a poliţiştilor, ca executate în cadrul condamnării de doi ani de închisoare cu executare. Primul termen în acest caz a fost stabilit de Tribunalul Bucureşti pentru 2 octombrie.

În 20 iunie, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”.

În acelaşi dosar au primit pedepse cu executare Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Ioana şi Bogdan Popovici.

În seara de 20 iunie, când poliţiştii s-au prezentat la domiciliul lui Năaste pentru a-l transporta la închisoare, acesta s-a împuşcat în tentativa sa de a se sinucide. El a fost transportat la Floreasca, unde a fost operat.

Discuţiile privind spitalizarea lui Năstase într-un spital civil, nu într-unul de penitenciar, s-a soldat cu punerea sub acuzare a doi medici şi a unor poliţişti, pentru favorizarea infractorului, de către Direcţia Naţională Anticorupţie. Punerea sub acuzare a acestora a determinat internarea imediată a lui Năstase la Penitenciarul Rahova.