Adrian Năstase, condamnat la doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul Calităţii”

Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru acte de corupţie în dosarul "Trofeul Calităţii".  Năstase a fost acuzat că s-a folosit de un simpozion pentru a masca strângerea de fonduri pentru campania electorală pentru preşedinţie din 2004. Sentinţa nu este definitivă. VEZI REACŢIA LUI ADRIAN NĂSTASE

RomaniaTV.net
30 ian. 2012, 13:25
Adrian Năstase, condamnat la doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul Calităţii”

Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în procesul „Trofeul calităţii”, în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

În acelaşi dosar, Irina Jianu a primit 6 de închisoare, cu executare, o pedeapsă similară primind şi fostul său adjunct de la ISC
Diana Gasparovici. Totodată, inculpaţii din acest dosar trebuie să returneze 3 milioane de lei noi pentru prejudiciul creat.

Avocatul fostului premier, Lucian Bolcaş, susţine că decizia instanţei arată imixtiunea factorului politic în acest instrumentarea acestui dosar. „Nu mă surprinde, mă uluieşte. Nu credem că o anumită tendinţă politică să meargă atât de departe în domeniul justiţiei. Au fost audiaţi 940 de martori, dintre care nu ştiu dacă 10 au rostit numele lui Adrian Năstase. ‘Trofeul Calităţii nu a fost iniţiat de el, într-un moment în care nu se punea măcar problema candidaturii (…) Este o monstruozitate juridică şi nu reuşesc să-i găsesc explicaţia”, a declarat Bolcaş pentru Romania TV.

Bolcaş l-a acuzat deschis pe preşedintele Băsescu de faptul că a determinat DNA-ul să înceapă urmărirea penală împotriva adversarului său de la prezidenţialele din 2004. „Categoric că Adrian Năstase o să folosească recursul pentru a demasca toate maşinaţiunile îndreptate împotriva sa”, a mai spus Bolcaş.

Potrivit MEDIAFAX, Adrian Năstase a fost trimis în judecată în acest dosar în ianuarie 2009, fiind acuzat de folosirea influenţei sau a autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

În acest dosar mai sunt inculpaţi Irina Jianu, fost inspector general de stat în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), şi fostul său adjunct, Diana Gasparovici, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului electoral 2004, ISC, sub conducerea Irinei Jianu, „a iniţiat organizarea unui simpozion intitulat «Trofeul calităţii în construcţii»”. „În realitate, simpozionul reprezenta un cadru în care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strângerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidenţială a inculpatului Adrian Năstase”, potrivit DNA.

Într-un proces separat, în 15 decembrie 2011, un complet al instanţei supreme l-a achitat pe Adrian Năstase în dosarul „Mătuşa Tamara”, în care a fost judecat pentru fapte de corupţie, alături de consilierul acestuia Ristea Priboi şi de fostul şef al al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) Ioan Melinescu. Direcţia Naţională Anticorupţie a făcut recurs decizia de achitare a fostului premier Adrian Năstase, a lui Ristea Priboi şi a lui Ioan Melinescu, dosarul urmând să se judece la completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Decizia din acest proces a fost prima din cele trei cazuri deferite justiţiei de către DNA în care este acuzat Adrian Năstase, fost prim-ministru şi fost preşedinte al Camerei Deputaţilor.