Năstase critică INS pentru felul în care a acţionat în cazul CNP-ului pentru recensământ

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, este de părere că Institutul Naţional de Statistică se descalifică fără drept de apel, prin maniera oscilantă, subiectivă şi şovăitoare în care a acţionat în cazul declarării CNP-ului pentru recensământ, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
26 oct. 2011, 08:44
Năstase critică INS pentru felul în care a acţionat în cazul CNP-ului pentru recensământ

Liderul CN al PSD a amintit de faptul că, iniţial, declararea Codului numetic personal a fost obligatorie, la presiunea PSD a devenit facultativă, iar acum a devenit din nou obligatorie.

Nici nu ştiu care abuz e mai mare, acela de a solicita în mod excesiv şi nenecesar pentru demersul statistic date cu caracter personal sau acela de a schimba legea de pe o zi pe alta? Cred că nici nu are importanţă. Prin maniera oscilantă, subiectivă şi şovăitoare în care a acţionat, INS sau mai bine spus conducerea Institutului se descalifică fără drept de apel„, a afirmat miercuri, într-o postare pe blogul personal, Adrian Năstase.

Potrivit preşedintelui CN al PSD, întrebarea în acest moment este cine va răspunde pentru această situaţie, în condiţiile în care o parte a populaţiei a comunicat recenzorului CNP-ul, iar o parte nu a făcut acest lucru şi ce relevanţă mai are acest item.

Când astăzi legea se aplică, iar mâine nu se mai aplică, la ce ne mai trebuie lege? Când facem o bază naţională cu CNP-uri la mai puţin de un an până la alegeri, de ce mai facem alegeri, ca să simulăm competiţia, ca să-i legitimăm pe cei care fraudează votul? Iată unde poate duce această alba-neagră cu legea, cu statul de drept şi cu democraţia! În tot acest haos ce aduce tot mai mult o stare anomică, atât la INS, cât şi la Guvern este linişte. Nimeni nu îşi dă demisia, nimeni nu oferă nicio explicaţie. Democraţia arată bine în vitrină!„, a mai spus Adrian Năstase.

Potrivit unui comunicat de presă al INS, „colectarea codului numeric personal în procesul de recenzare este stipulată prin Legea 170/2011 privind aprobarea OUG nr. 34/2011 pentru modificarea şi completarea OG 36/2007 privind efectuarea Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor din România în anul 2011”.

Reprezentanţii INS susţin că în mass-media au apărut interpretări distorsionate privind acest subiect. Sâmbătă, 22 octombrie, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Vladimir Alexandrescu, declarase că nimeni nu este obligat să-şi spună codul numeric personal la recensământ dacă dintr-un motiv sau altul nu doreşte să o facă.

Marţi oficiali ai INS au precizat că declaraţia a fost greşit interpretată, iar prezentarea CNP-ului este obligatorie.