Adrian Năstase: Ideea repatrierii aurului BNR mi se pare de bun simţ

Adrian Năstase este de părere că ideea repatrierii aurului BNR de la Londra este ''de bun simţ'', în condiţiile în care ''România nu mai este în situaţia de la sfârşitul anilor '90'', iar Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană.

RomaniaTV.net
03 mart. 2019, 12:18
Adrian Năstase: Ideea repatrierii aurului BNR mi se pare de bun simţ

„Când am citit iniţiativa legislativă a lui Liviu Dragnea şi a lui Şerban Nicolae, mi-am spus, imediat, ‘De ce nu?’ În definitiv, România nu mai este în situaţia de la sfârşitul anilor ’90. În plus, Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană. Pe de altă parte, unele evoluţii recente ne arată că, în anumite situaţii, pentru diverse motive, mai întemeiate sau nu, unele rezerve pot fi sechestrate. În perioada comunistă, era la modă sechestrarea unor nave româneşti pentru datorii ale unor întreprinderi de stat – considerate datorii ale statului”, argumentează fostul premier.

El adaugă că e posibil şi ca această iniţiativă a fost lansată pentru a schimba agenda dezbaterilor politice. „Unii spun că această iniţiativa a fost lansată pentru a schimba agenda dezbaterilor publice – în condiţiile în care, la Parlamentul european, obiecţiile referitoare la numirea, ca procuror şef european, a Laurei Codruţa Kovesi nu avuseseră succes. Posibil”, mai spune Năstase.

„Rămâne însa chestiunea de principiu – ideea repatrierii aurului BNR – care mi se pare de bun simţ. Cu atât mai mult cu cât nimeni nu a solicitat ca aurul de la Moscova să fie ‘repatriat’ la Londra, ci la Bucureşti!”, concluzionează fostul premier, în încheierea postării de pe blog.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi senatorul PSD Şerban Nicolae au depus miercuri, la Senat, o propunere legislativă care prevede că depozitele de aur constituite de Banca Naţională a României (BNR) în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă.