Adrian Năstase, pe blog: După Revoluţie, în România, a apărut o specie nouă de păsări migratoare

După Revoluție, în România, a apărut o specie nouă de păsări migratoare - cele care migrează cu avionul de la nomenclatura comunistă la excepționalismul capitalist, scrie, miercuri, fostul premier Adrian Năstase, într-o postare pe blogul personal.

16 dec. 2015, 13:38
Adrian Năstase, pe blog: După Revoluţie, în România, a apărut o specie nouă de păsări migratoare

„După Revolutie, in România, a apărut o specie nouă de păsări migratoare – cele care migreaza cu avionul de la nomenclatura comunistă la exceptionalismul capitalist.

Hrănindu-se din finanțări mai mult sau mai puțin oculte, trăiesc din vorbe, dând încontinuu lecții de morală politică. În funcție de modă, călătoresc pe tancuri de la vest la est și invers. Mercenari, dau lecții de patriotism; oportuniști, dau lecții de loialitate; avocați ai integrității absolute, sug banii mogulilor de tot felul. Știu că i-am deranjat și îi deranjez, pe ei și pe stăpânii lor”, a scris Adrian Năstase, citat de Agerpres.

El a reamintit despre colecția de hărți donată statului român, care poate fi vizionată la Muzeul Hărților Vechi, unde „biletul nu e scump și poate fi plătit și în dolari”. „Apropo, pe când o nouă carte cu Ion Iliescu?”, a adăugat Năstase.

Comentariile fostului premier au fost făcute în contextul în care Institutul Cultural Român a găzduit marți lansarea albumului bilingv Descriptio Danubii. Hărțile Dunării în patru secole de cartografie, publicat în parteneriat de Editura ICR și Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi.

„Albumul valorifică într-o concepție vizuală de excepție piese rare aflate în patrimoniul Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi, unul dintre puținele muzee cu specific cartografic din Europa și din lume. Cele 86 de hărți ale Dunării europene prezentate în volum sunt creația marilor maeștri cartografi aparținând diverselor epoci și școli, de la Munster, Vischer, Ortelius până la cartografi mai recenți, din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea — Homann, Nicolas de Fer, Hasius, Wolf, Fesca ș.a. Hărțile și gravurile vechi, repere ale evoluției României și a celorlalte națiuni în context european, constituie un veritabil document istoric, geografic și cultural.

Consultantul științific al lucrării este prof. Ion Ciortan, expert cartograf, iar versiunea în limba engleză a fost realizată de Samuel Onn”, a precizat Adrian Năstase.