Adrian Năstase: România nu trebuie să fie afectată major de valurile de imigrare

Fostul premier Adrian Năstase a scris pe blogul personal, într-o postare care se numeşte "Despre rufugiaţi şi posibile soluţii", că România nu ar trebui să fie afectată major de valurile de imigrare. Acesta apreciază că problema refugiaților nu poate fi înțeleasă decât în contextul mai larg al reîmpărțirii sferelor de influență, după căderea comunismului.

07 sept. 2015, 09:32
Adrian Năstase: România nu trebuie să fie afectată major de valurile de imigrare

Disputa între stânga și dreapta europeană se concentrează în formula solidaritate vs securitate — cu un grad mai mare de demagogie din partea stângii. Evident, unele țări vor încerca să preia din coșul cu fructe doar pe cele mai valoroase. Și analiza demografică va juca un rol important. Traian Băsescu se felicita că România a ratat în 2011 singurul obiectiv important al său de politică externă — intrarea în Spațiul Schengen. Încă o dată, țara noastră nu se găsește, acum, la o masă comună, acolo unde se vor lua decizii. Sigur, Băsescu vrea să se răzbune pentru eșecul său, dar România nu trebuie să plătească pentru frustrările sale. România nu trebuie să fie afectată major de aceste valuri de imigrare. Dar ea nu poate să se izoleze, în acest context. Fără să am toate informațiile, cred că ar trebui luate decizii în trepte. Prima ar putea fi alinierea la pozițiile țărilor din Grupul Vișegrad — Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia, care refuză cotele de alocare. În felul acesta și puterea de negociere în momentele viitoare va fi mai mare„, a scris Adrian Năstase, într-o postare pe blogul personal.

Acesta consideră că problema refugiaților nu poate fi înțeleasă decât în contextul mai larg al reîmpărțirii sferelor de influență, după căderea comunismului: Iugoslavia, fosta Europă de Est, Iran, Irak, țările arabe, țările maghrebiene, Asia de sud-est.

Statul este configurat, în esență, prin trei elemente fundamentale: teritoriu, populație, guvern. Nu sunt vizate schimbări teritoriale (cu excepția aplicării principiului autodeterminării popoarelor — interpretat, uneori, în formule partizane). De aceea, conceptele la modă, în ultimii 25 de ani, au fost drepturile omului și drepturile minorităților, legate de problematica populației. Reglementările internaționale referitoare la refugiați, imigranți, azilanți au evoluat foarte mult iar Spațiul Schengen, Acordul de la Dublin, protejarea frontierelor externe ale UE trebuiau să ofere un filtru pentru a fi acceptați în Europa doar cei cu ‘valoare adăugată’ mai mare. La fel ca și sistemul de imigrare și de vize din SUA sau Canada. Cei care au sprijinit valul masiv de refugiați spre Europa au dat peste cap întregul sistem clasic de protecție. Probabil că în felul acesta s-a schimbat agenda publică internațională și va fi afectată solidaritatea europeană. Este clar că bărcile din Nordul Africii nu vor ajunge și pe coastele SUA„, a mai scris fostul premier.

Citeşte şi: Victor Ponta: CSAT va decide cota de refugiaţi. Nu putem primi mai mult de 1.500