Adrian Năstase, ELIBERAT. Fostul premier, aşteptat la penitenciar de fiii lui, Andrei şi Mihnea

Adrian Năstase, ELIBERAT. Completul de la Tribunalul Bucureşti, format din preşedintele Ioana Cleopatra Şipoteanu şi din judecătoarele Carmen Constanţa Balaci şi Florentina Vasilăţeanu, a decis, cu opinie majoritară, respingerea recursului DNA în cazul sentinţei Judecătoriei Sectorului 4 şi punerea în libertate a lui Adrian Năstase.

RomaniaTV.net
18 mart. 2013, 13:38
Adrian Năstase, ELIBERAT. Fostul premier, aşteptat la penitenciar de fiii lui, Andrei şi Mihnea

UPDATE ORA 17.30 La ieşirea din penitenciar, Adrian Năstase a fost aşteptat de fiii lui, Andrei şi Mihnea, dar şi de foşti colaboratori şi simpatizanţi.

„M-a sunat după decizie şi mi-a spus că aşteaptă să primească acel fax şi după aceea să se îndeplinească toate procedurile interne ale penitenciarului. Nu mi-a spus ce vrea să facă, dar acum avem puţin timp acum după ce va ieşi să stăm de vorbă. E o zi prea importantă pentru noi, ne bucurăm de faptul că îl luăm acasă. Nu am avut timp pentru pregătiri speciale acasă. Despre planurile pentru cariera politică va putea spune el. Acum cel mai important este să ajungem acasă. Ne aşteptam să fie aşa, dar existau tot felul de alte posibilităţi. Sperăm să uităm repede ultimele nouă luni, este o rană care sperăm să se închidă în timp”,  a declarat Andrei Năstase în faţa penitenciarului.

Fiul cel mic al fostului premier îşi aşteaptă tatăl în maşină.

Despre o eventuală întrare în politică, Andrei Năstase a spus că „dacă va fi aşa, va fi alături de tatăl meu şi numai la îndrumarea lui, altfel nu”.

Instanţa a respins recursul DNA şi a menţinut o decizie favorabilă fostului premier dată de Judecătoria Sectorului 4. Decizia instanţei este definitivă.

Două din cele trei judecătoare au dispus punerea în libertate a lui Adrian Năstase, în vreme ce al treilea magistrat din complet a decis în sens contrar. Serviciul de executări penale al instanţei urmează să comunice această decizie Penitenciarului Jilava, dar şi altor instituţii ale statului.

După procesarea documentului de la instanţă, Penitenciarul Jilava urmează să încheie formalităţile în cazul lui Adrian Năstase şi să îl elibereze.

Avocatul Ion Cazacu a precizat că Năstase va fi liber în numai câteva ore, practica judiciară arătând că documentele necesare eliberării sunt trimise la penitenciar de la tribunal imediat.

„Pentru noi, avocaţii, reprezintă ceva deosebit. Noi suntem profesionişti, dar în aceşti ani ne-am ataşat de familia Năstase. Este o victorie pentru justiţia în România şi este o soluţie corectă”, a declarat Cazacu la România TV.

Avocatul susţine că nu avea incertitudini legate de verdictul completului de judecată. „Eu n-am avut nicio emoţie pentru că, împreună cu colegii mei, am pregătit foarte bine acest dosar”, a spus Cazacu.

Acesta crede că un proces de complexitatea celui prin care a trecut Adrian Năstase va ajunge să fie predat studenţilor la ştiinţe juridice. „A fost un caz foarte dificil şi nu doar datorită încărcăturii emoţionale. Cred că o parte din elementele acestui dosar vor fi predate la Facultatea de Drept”, a estimat Ion Cazacu.

Şedinţa a fost una extrem de tensionată, în care avocaţii şi procurorul DNA au avut o serie de contre dure. Fostul premier este pus în libertate după opt luni de detenţie. Năstase a fost încarcerat la data de 26 iunie 2012.