Adrian Păunescu: Şi ce-ar fi dacă, într-o zi blestemată ne-am îmbolnăvi cu toţii deodată? Şi medici, şi pacienţi, şi părinţi, şi copii?

La 10 ani de la moartea poetului Adrian Păunescu, în mediul online s-a viralizat o poezie cutremurătoare pentru zilele noastre. "Bolnavi unanim" reapare, astăzi, ca o premoniție tulburătoare pentru România cuprinsă de febra coronavirusului.

RomaniaTV.net
15 mai 2020, 07:13
Adrian Păunescu: Şi ce-ar fi dacă, într-o zi blestemată ne-am îmbolnăvi cu toţii deodată? Şi medici, şi pacienţi, şi părinţi, şi copii?

Andrei Păunescu a dezvăluit pe pagina sa de Facebook că, în multe dintre poeziile tatălui său, a găsit adevărate premoniții pentru tragediile cu care românii se confruntă azi.

Circulă deja pe internet (mă feresc de termenul „viral”) poemul „Bolnavi unanim”, scris în 2002 de Adrian Păunescu („Şi ce-ar fi dacă / Într-o zi blestemată / Ne-am îmbolnăvi / Cu toţii / Deodată, / Şi medici, şi pacienţi, / Şi părinţi, şi copii?…”). Simt ca pe-o datorie nevoia să extrag din uriașa sa operă acele strofe sau acele versuri care par a fi buletine de știri dureroase ale televiziunilor, radiourilor și agențiilor de presă de azi, deși au fost scrise de decenii.

Dacă tot trebuie să stăm acasă și să așteptăm să vedem ce se va întâmpla, ferindu-ne de boala care – spun specialiștii – abia se pregătește să provoace tragedii și la noi, după China, Italia, Spania și alte țări, să luăm împreună aceste câteva doze de poezie, de rațiune și de viziune, înțelegând că poeții sunt uneori cei mai înțelepți profeți și ne pot ajuta să ne imunizăm măcar sufletește”, a scris recnt Andrei Păunescu pe pagina sa de Facebook.

Redăm, integral, poezia lui Adrian Păunescu:

„Bolnavi unanim”

Si ce-ar fi daca,
Intr-o zi blestemata
Ne-am îmbolnăvi cu toții
Deodată?
Si medici, si pacienți,
Si părinți, si copii?

Ce-ar fi, ce-ar fi
Daca, brusc,
Ne-am îmbolnăvi,
Daca n-ar avea
Cine pe cine sa mai trateze,

Bandaje si paranteze? 

Ce-ar fi daca,
In urma dreptului legitim
De a ne îmbolnăvi,
Chiar ne-am trezi,
Ca ne-am îmbolnăvit
Si n-avem cui ne adresa,
N-avem pe cine chema?

Ce-ar fi daca,
Intr-o zi blestemata
Ne-am îmbolnăvi
Cu toții
Deodată?