Adrian Severin, condamnat definitiv la patru ani de închisoare. Prima reacţie a fostului europarlamentar: Comedia s-a terminat VIDEO

Adrian Severin a fost condamnat la patru de închisoare în dosarul în care este acuzat de luare de mită și trafic de influență pentru fapte comise în calitate de europarlamentar. Procurorii au cerut dublarea pedepsei pentru Adrian Severin, la şase ani şi şase luni de închisoare.

16 nov. 2016, 07:19
Adrian Severin, condamnat definitiv la patru ani de închisoare. Prima reacţie a fostului europarlamentar: Comedia s-a terminat VIDEO

UPDATE. Sentința a fost pronunțată. Comedia s-a terminat. Mai precis acest act al comediei.

Așa cum mă așteptam, ceea ce a început ca o farsă jurnalistică s-a sfârșit printr-o farsă judiciară. Aceasta nu a fost lupta dintre cinste și corupție, ci dintre patrie și dușmanii ei. Într-o colonie nu există stat de drept.

O bătălie s-a încheiat dar istoria nu se sfârșește aici. Românii vor merge mai departe. Victoria va fi a lor. Victoria va fi a noastră, a scris Adrian Severin pe Facebook.

 

Fostul europarlamentar Adrian Severin a fost condamnat definitiv miercuri de Înalta Curte de Casație și Justiție la 4 ani închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență.

La ultimul termen al judecării apelului, procurorul de ședință a solicitat judecătorilor condamnarea lui Adrian Severin la 6 ani și 6 luni închisoare pentru luare de mită și 5 ani pentru trafic de influență, la care să se adauge un spor de pedeapsă.

În ultimul cuvânt, fostul membru al Parlamentului European a spus că este vorba de un proces politic, care va produce consecinţe şi că el nu poate recunoaşte că România a trimis în cele mai importante funcţii un hoţ. Instanţa supremă a amânat pentru 16 noiembrie pronunţarea în acest caz.

Fostul europarlamentar Adrian Severin a declarat luni că probabil ar fi luat o pedeapsă cu suspendare dacă ar fi încheiat o înțelegere cu procurorii, însă el nu poate să recunoască faptul că „România a trimis în cele mai importante funcții un hoț”.

Nu pot fi decât exasperat că aud asemenea afirmație fără nicio probă — că aș fi acceptat bani pentru a depune amendamente. Contractul a fost unul de consultanță, pe care l-am onorat. N-am vorbit de depunerea amendamentelor contra cost. Am fost cel mai bun președinte al OSCE. Am fost raportor ONU. Puteam să fac o înțelegere judiciară și probabil aș fi luat o pedeapsă cu suspendare. Eu nu pot să cooperez. Sunt cel mai sărac om politic din România. Mi-am sacrificat familia și prietenii. Nu pot să recunosc că România a trimis în cele mai importante funcții un hoț. În Belarus toată lumea mă știe. Am eliberat deținuți politici cărora le-am apărat drepturile. Este un proces politic care va produce consecințe„, a spus Adrian Severin, în ultimul cuvânt.

Trei europarlamentari — Adrian Severin, slovenul Zoran Thaler și austriacul Ernst Strasser — ar fi acceptat „să-și vândă serviciile” unor jurnaliști ai ziarului „The Sunday Times”, care pretindeau că se ocupă cu acțiuni de lobby. Reporterii au propus mai multor membri ai Parlamentului European să le plătească 100.000 de euro pe an în schimbul „ajutorului” pentru adoptarea unor amendamente.

Conform anchetatorilor, Adrian Severin a depus amendamentul prin intermediul unui coleg, iar întrebat de unul dintre jurnaliști dacă a fost ușor să-l convingă pe colegul deputat să depună amendamentul, el a răspuns că până la un anumit punct i-a fost greu, dar că în cele din urmă acesta a acceptat ideea, „însă a fost o adevărată muncă”.

Eurodeputatul sloven și cel austriac au demisionat din Parlamentul European, renunțând astfel la imunitatea parlamentară, în schimb Adrian Severin a refuzat, susținând că este vorba de „o înscenare pusă la cale de persoane care au acționat ca agenți provocatori și cu o motivație politică”.